Η δεύτερη αμμοθύελλα που έπληξε την Κίνα σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο έχει αντιστρέψει τα χρώματα του ουρανού, μετατρέποντας τον ήλιο σε μπλε και τον ουρανό σε κίτρινο.
Χαρακτηριστικά, την Κυριακή το πρωί το Πεκίνο ξύπνησε τυλιγμένο μέσα σε μία πυκνή σκόνη που μεταφέρει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων.
Blue sun in Beijing’s sand storm today. The left pic is the Forbidden City and the right pic is CBD pic.twitter.com/5CbDFHHjNZ
— ZhouLeiArt (@ZhouLeiArt) March 28, 2021
Η αμμοθύελλα που τροφοδοτήθηκε από ανέμους από τη Μογγολία και τη βορειοδυτική Κίνα που πλήττεται από ξηρασία, είχε ως αποτέλεσμα:
- την μείωση της ορατότητας στην πόλη
- την κάλυψη ορισμένων ουρανοξυστών
- ενώ οι πεζοί αναγκάστηκαν να καλύψουν τα μάτια τους για να τα προστατέψουν
Μάλιστα, η μετεωρολογική διοίκηση της Κίνας εξέδωσε κίτρινη ειδοποίηση την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι μια αμμοθύελλα εξαπλώνεται από τη Μογγολία σε επαρχίες της βόρειας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων της εσωτερικής Μογγολίας, της Shanxi, της Liaoning και της Hebei, που περιβάλλει το Πεκίνο.
Σημειώνεται ότι, την ώρα που η αμμοθύελλα εξαπλώνονταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκαν στο μέγιστο επίπεδο των 500, σύμφωνα με τον δείκτη ποιότητας αέρα του Πεκίνου σε πραγματικό χρόνο.
The sun shot from the corner tower of the Forbidden City in central Beijing.
Another #Sandstorm moves through the city on Sunday. pic.twitter.com/jv8yyWCxpS— The Vibe (@_cultureexpress) March 28, 2021
Τα επίπεδα του ρύπου ΡΜ10, το οποίο μπορεί να διεισδύσει στους πνεύμονες, πέρασαν τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Τα επίπεδα του PM2.5, μικρότερα σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, έφτασαν τα 462.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 μόλις 25.
Η κινεζική μετεωρολογική διοίκηση δήλωσε ότι οι πρόσφατες αμμοθύελλες προέρχονταν από τη Μογγολία, λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών αυτή την άνοιξη και των μειωμένων βροχών.
A new wave of the sandstorm in Beijing, China, 28 March 2021. (@epaphotos / Roman Pilipey) pic.twitter.com/Bu0cpY4xdO
— Roman Pilipey (@RomanPilipey) March 28, 2021
Η κλιματική αλλαγή ο υπαίτιος της αμμοθύελλας
Ενώ, μάλιστα όπως δήλωσε ο Ζανγκ Τάο, επικεφαλής πρόβλεψη για το Κεντρικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο της Κίνας, στο People’s Daily, η βόρεια και βορειοδυτική Κίνα είχε λιγότερη κάλυψη χιονιού και βροχής φέτος και οι θερμοκρασίες από τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερες, οδηγώντας σε περαιτέρω ξήρανση και καιρικές συνθήκες που ξεκινούν ισχυρότερους από τους συνηθισμένους ανέμους.
Οι μέσες θερμοκρασίες στη Μογγολία και τη βόρεια Κίνα ήταν περίπου 6 ° C υψηλότερες από τις κανονικές τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Ζανγκ.
Η Βόρεια Κίνα υπέφερε εδώ και καιρό από αμμοθύελλες καθώς οι έρημοι της περιοχής εξαπλώθηκαν πιο νότια, με την αποψίλωση των δασών να εντείνει τη συχνότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου Great Leap Forward του Mao Zedong από το 1958 έως το 1961.
Η μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών θεωρείται επίσης παράγοντας που οδηγεί στις καταιγίδες σκόνης της Κίνας.
Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει έναν “μεγάλο πράσινο τοίχο” δέντρων για να παγιδέψει την εισερχόμενη σκόνη, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει διαδρόμους αέρα που διοχετεύουν τον άνεμο και επιτρέπουν στην άμμο και άλλους ρύπους να διαφύγουν από τον αέρα στην περιοχή πιο γρήγορα.
Πηγή: theguardian.com