Αρχική Καταστροφές Αμμοθύελλα στο Πεκίνο αντιστρέφει τα χρώματα του ήλιου και του ουρανού

Αμμοθύελλα στο Πεκίνο αντιστρέφει τα χρώματα του ήλιου και του ουρανού

0
αμμοθύελλα
Εικόνα: Twitter/@BienPerez
Διαφήμιση

Η δεύτερη αμμοθύελλα που έπληξε την Κίνα σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο έχει αντιστρέψει τα χρώματα του ουρανού, μετατρέποντας τον ήλιο σε μπλε και τον ουρανό σε κίτρινο.

Χαρακτηριστικά, την Κυριακή το πρωί το Πεκίνο ξύπνησε τυλιγμένο μέσα σε μία πυκνή σκόνη που μεταφέρει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων.

Η αμμοθύελλα που τροφοδοτήθηκε από ανέμους από τη Μογγολία και τη βορειοδυτική Κίνα που πλήττεται από ξηρασία, είχε ως αποτέλεσμα:

  • την μείωση της ορατότητας στην πόλη
  • την κάλυψη ορισμένων ουρανοξυστών
  • ενώ οι πεζοί αναγκάστηκαν να καλύψουν τα μάτια τους για να τα προστατέψουν

Μάλιστα, η μετεωρολογική διοίκηση της Κίνας εξέδωσε κίτρινη ειδοποίηση την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι μια αμμοθύελλα εξαπλώνεται από τη Μογγολία σε επαρχίες της βόρειας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων της εσωτερικής Μογγολίας, της Shanxi, της Liaoning και της Hebei, που περιβάλλει το Πεκίνο.

Σημειώνεται ότι, την ώρα που η αμμοθύελλα εξαπλώνονταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκαν στο μέγιστο επίπεδο των 500, σύμφωνα με τον δείκτη ποιότητας αέρα του Πεκίνου σε πραγματικό χρόνο.

Τα επίπεδα του ρύπου ΡΜ10, το οποίο μπορεί να διεισδύσει στους πνεύμονες, πέρασαν τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Τα επίπεδα του PM2.5, μικρότερα σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, έφτασαν τα 462.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 μόλις 25.

Η κινεζική μετεωρολογική διοίκηση δήλωσε ότι οι πρόσφατες αμμοθύελλες προέρχονταν από τη Μογγολία, λόγω των  θερμότερων θερμοκρασιών αυτή την άνοιξη και των μειωμένων βροχών.

Η κλιματική αλλαγή ο υπαίτιος της αμμοθύελλας

Ενώ, μάλιστα όπως δήλωσε ο Ζανγκ Τάο, επικεφαλής πρόβλεψη για το Κεντρικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο της Κίνας, στο People’s Daily, η βόρεια και βορειοδυτική Κίνα είχε λιγότερη κάλυψη χιονιού και βροχής φέτος και οι θερμοκρασίες από τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερες, οδηγώντας σε περαιτέρω ξήρανση και καιρικές συνθήκες που ξεκινούν ισχυρότερους από τους συνηθισμένους ανέμους.

Οι μέσες θερμοκρασίες στη Μογγολία και τη βόρεια Κίνα ήταν περίπου 6 ° C υψηλότερες από τις κανονικές τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Ζανγκ.

Η Βόρεια Κίνα υπέφερε εδώ και καιρό από αμμοθύελλες καθώς οι έρημοι της περιοχής εξαπλώθηκαν πιο νότια, με την αποψίλωση των δασών να εντείνει τη συχνότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου Great Leap Forward του Mao Zedong από το 1958 έως το 1961.

Η μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών θεωρείται επίσης παράγοντας που οδηγεί στις καταιγίδες σκόνης της Κίνας.

Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει έναν “μεγάλο πράσινο τοίχο” δέντρων για να παγιδέψει την εισερχόμενη σκόνη, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει διαδρόμους αέρα που διοχετεύουν τον άνεμο και επιτρέπουν στην άμμο και άλλους ρύπους να διαφύγουν από τον αέρα στην περιοχή πιο γρήγορα.

Πηγή: theguardian.com

Διαφήμιση