Αρχική Καταστροφές Πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον το delivery φαγητού

Πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον το delivery φαγητού

0
DELIVERY
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Tο αποτύπωμα άνθρακα των νοικοκυριών που ξοδεύουν 50 ευρώ την εβδομάδα για φαγητό με delivery είναι έως και 450% υψηλότερο, σε σχέση με όσους δεν παραγγέλνουν.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της ιστοσελίδαςς σύγκρισης ενέργειας USwitch. Η έρευνα στόχο είχε να δείξει πόση ενέργεια χρησιμοποιείται από τις πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το COVID-19 έχει μεταμορφώσει τις διατροφικές μας συνήθειες. Και τις έχει στρέψει σε μια λιγότερο συνειδητή από περιβαλλοντική άποψη κατεύθυνση.

Λόγω του COVID-19 υπήρξε αύξηση των παραδόσεων φαγητού σε όλη την Ευρώπη.

Η Just Eat ανέφερε αύξηση 400% στις συνολικές παραγγελίες στο 2020. Και διπλασίασε τον αριθμό των εστιατορίων που μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες.
Η διαδικτυακή υπηρεσία παραγγελίας Just Eat βρέθηκε υπεύθυνη για τον υψηλότερο αντίκτυπο.
Κάθε φορά που κάποιος παραγγέλνει τον ιστότοπο της παράγονται 1,16 κιλά CO2.

Σύμφωνα με την έρευνα ο χαμηλότερος αντίκτυπος από το delivery είναι 0,45 κιλά CO2 με κάθε κλικ.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι άλλες φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές όπως η ανακύκλωση και η μειωμένη χρήση αυτοκινήτου δεν αντισταθμίζουν αυτόν τον αντίκτυπο.

Οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού ξεκίνησαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα του 2010. Και επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη.

DELIVERY

Πώς μειώνεται το αποτύπωμα στην παράδοση φαγητού

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Κρόφορντ στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης τονίζει ότι απαιτούνται «κρίσιμες» επιλογές από εφαρμογές delivery.

Και επισημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να προσφέρουν στους χρήστες καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές. Για παράδειγμα σε θέματα όπως η συσκευασία.

Επίσης οι εφαρμογές παράδοσης τροφίμων μπορούν να εφαρμόσουν ορισμένες βασικές λειτουργίες για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να γνωρίζουν περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους.

Ήδη πραγματοποιούνται αλλαγές. Εφαρμογές που έχουν κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η UberEats έχουν αρχίσει να προσφέρουν την επιλογή εξαίρεσης από τις συσκευασίες σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα.
Αν και θεωρείται ως ένα σημάδι προόδου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα.

Το Just Eat φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα για την αντιστάθμιση των εκπομπών που δημιουργούνται από τις μεταφορές.

Η εταιρεία διευκολύνει τη χρήση ηλεκτρικών σκούτερ και πράσινης ενέργειας για 28.500 ανεξάρτητα εστιατόρια εντός του δικτύου τους.

DELIVERY

Πώς βοηθούν οι αξιολογήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τροφίμων

Ένα έργο από τη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Yale προτείνει λύσεις. Ένα πλαίσιο που αναπτύχθηκε με βάση έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ήθελαν να ασχοληθούν περισσότερο με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων τους.

Λένε ότι «οι εφαρμογές παράδοσης τροφίμων προσφέρουν μια πολύτιμη ευκαιρία να συνδέσουν τους καταναλωτές με τη γνώση που χρειάζονται για να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το κλίμα».

Το πλαίσιο συνιστά στους πελάτες να λαμβάνουν βαθμολογίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις επιλογές τους, προκειμένου να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις.

«Πολλοί καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι τα ζωικά προϊόντα έχουν κάποια αρνητική επίδραση στον πλανήτη, λένε οι υπεύθυνοι του έργου από το Yale.

Αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πραγματικά το βαθμό στον οποίο η κατανάλωση κρέατος μπορεί να αυξήσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα.

Εάν οι εφαρμογές παράδοσης τροφίμων εφάρμοζαν αυτές τις διάφορες δυνατότητες, η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ήταν σχετικά απλή».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παροχή αυτών των πληροφοριών είναι το κλειδί για την επιρροή της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Και ως εκ τούτου, ενθαρρύνουν τους παραγωγούς τροφίμων να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των προσφορών τους.

Διαφήμιση