Αρχική COVID-19 Πώς η πανδημία Covid επηρεάζει την ψυχολογία των νέων

Πώς η πανδημία Covid επηρεάζει την ψυχολογία των νέων

0
κατάθλιψη
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί απειλή μόνο για την σωματική υγεία αλλά και για την ψυχική, καθώς εντοπίζονται ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις κλινικής κατάθλιψης, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Βρετανία που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Psychiatry Research”.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν αυξημένες περιπτώσεις κατάθλιψης μεταξύ των νέων, σε μία μελέτη 259 νεαρών ατόμων πριν από την πανδημία, το φθινόπωρο του 2019, καθώς και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη του 2020.

Η έρευνα επικεντρώνεται τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, ευεξίας, στη χρήση αλκοόλ και στην ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων.

Δραματική αύξηση επιπέδων κατάθλιψης

Αρχικά, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η πανδημία επηρέασε την ψυχική υγεία των νέων, δημιουργώντας τους συμπτώματα κατάθλιψης και μείωση ευεξίας, κατά τη διάρκεια το lockdown.

Συγκεκριμένα τα επίπεδα κλινικής κατάθλιψης φάνηκε ότι υπερδιπλασιάστηκαν, από 14,9% το φθινόπωρο του 2019 σε 34,7% τον Μάιο του 2020.

Ποιότητα του ύπνου

Στη συνέχεια όσο αφορά την ποιότητα ύπνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της κατάθλιψης συσχετίζεται με την χειρότερη ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια του lockdown.

Μάλιστα, εντοπίστηκε ότι υπήρχε η τάση τα άτομα να κοιμούνται πιο αργά τη νύχτα και να ξυπνούν επίσης πιο αργά τη μέρα, μία συνήθεια που έχει και στο παρελθόν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα άγχους και με μεγαλύτερη συχνότητα ήπιων ψυχικών διαταραχών.

Αλκοόλ

Ωστόσο, από την έρευνα προέκυψε και ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, όσο αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Χαρακτηριστικά, τα νέα άτομα δεν εντοπίστηκε να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Τέλος, ο δρ Σάιμον Εβανς, λέκτορας Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, τόνισε τη σημασία της ψυχικής υποστήριξης για τους νέους υπογραμμίζοντας “επί πολλά έτη καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των νεαρών ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και είναι ανησυχητικό το ότι ανακαλύψαμε πως τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν εξαιτίας της COVID-19. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ψυχική υγεία των νέων και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. Καθώς οι κοινωνικοί περιορισμοί συνεχίζονται εξαιτίας της πανδημίας είναι ζωτικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς την προστασία της ψυχικής υγείας». Διότι, όπως πολλοί ειδικοί αναφέρουν, μετά την πρωτόγνωρη ιογενή πανδημία που βιώνουμε φαίνεται ότι ακολουθεί μια νέα «πανδημία» ψυχικών διαταραχών που θα διαρκέσει πιθανώς περισσότερο από αυτή του νέου κορονοϊού…

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση