Σύνταξη: ecozen.gr
Με επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ μόνο για το 2021 και με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κεντρικό μήνυμα το «Μηδέν Άγαν», η Polygreen στοχεύει στην ταχεία ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό παράδειγμα περιβαλλοντικής αριστείας με όχημα την κυκλική οικονομία.
Η ολοκλήρωση της δημιουργίας του Ομίλου Εταιριών Polygreen, καθώς και το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάστηκε από τον ιδρυτής της, Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.
Η Polygreen είναι μια νέα εταιρία, ελληνικής ιδιοκτησίας, που παρέχει διεθνώς ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.
Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες και στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζει και υλοποιεί.
Με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η Polygreen είναι στρατηγικά τοποθετημένη με τρόπο που της επιτρέπει να αναλαμβάνει άμεσα και να υλοποιεί με επιτυχία τα πιο απαιτητικά, σε τεχνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά έργα σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, να παρεμβαίνει έγκαιρα για την αντιμετώπιση ατυχημάτων που απειλούν με καταστροφή το περιβαλλοντικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη νέα ταχύτατα αναπτυσσομένη παγκόσμια αγορά για τεχνολογικά προηγμένες λύσεις περιβαλλοντικής προστασίας.
Παγκόσμιο ζητούμενο η επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Polygreen κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος ανέφερε: «Για εμάς είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με στόχο να φέρει μια επανάσταση στον τρόπο που μέχρι τώρα διαχειριζόμαστε το περιβάλλον.
Κέντρο και βάση της φιλοσοφίας μας είναι η αρχαία ελληνική σκέψη και το ρητό «Μηδέν Άγαν» (τίποτα περιττό) που πιστεύουμε ότι περικλείει τη φιλοσοφία πίσω από την έννοια της κυκλικής οικονομίας, που σήμερα αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο και βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη ιστορική καμπή με κύριο παγκόσμιο ζητούμενο την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσα από την υιοθέτηση νέων παραγωγικών μοντέλων που βασίζονται στην κυκλικότητα, στην ορθή διαχείριση των πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Για την Polygreen αυτό σημαίνει ταύτιση του στρατηγικού της οράματος αλλά και του επιχειρηματικού της σχεδίου με τη διεθνή και εθνική προσπάθεια για στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο μετασχηματισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες.»
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η Polygreen φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και να συμβάλλει καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας στην κυκλική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο πυλώνα ανάπτυξης που θα ενισχύσει την περαιτέρω δραστηριοποίηση της στα Βαλκάνια, όπου η Polygreen καταγράφει ήδη σημαντική παρουσία.
Ταυτόχρονα, στόχος της είναι να προσφέρει ευρύ φάσμα υπηρεσιών διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, υποστήριξης οργανισμών και επιχειρήσεων για την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών αλλά και ευαισθητοποίησης πολιτών και καταναλωτών σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Κοινοπραξία με την Αραβική Bee’ah
Στρατηγικής σημασίας για την Polygreen είναι η αγορά της Μέσης Ανατολής όπου μόλις υπέγραψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια κοινοπραξία με την εταιρία Bee’ah, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της περιοχής που δραστηριοποιείται στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, της ενέργειας και της τεχνολογίας.
Με τη νέα αυτή εταιρία, που θα ονομάζεται EvoGreen και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Polygreen εδραιώνει την παρουσία της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διεκδικώντας με ακόμα ισχυρότερες αξιώσεις έργα κυκλικής οικονομίας, περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.
Η σημασία που αποδίδει η εταιρία στη συγκεκριμένη αγορά υπογραμμίζεται και από το σχέδιο για ανάπτυξη μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας που συνολικά ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2021.
Ειδικό πλοίο στη μάχη κατά των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης
Ταυτόχρονα η εταιρία σχεδιάζει την είσοδό της στη ναυτιλία με αγορά ειδικού πλοίου που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή της ικανότητα για αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ επόμενος σταθμός της στο εξωτερικό θα είναι η Σαουδική Αραβία.
Ήδη, από το 2018 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, η Polygreen έχει στο ενεργητικό της έργα διεθνούς εμβέλειας και σημαντικής περιφερειακής επίδρασης, με κυριότερο την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο οικολογικό ατύχημα της περσινής χρονιάς, όταν το πλοίο «MV Wakashio» προσάραξέ ανοικτά των ακτών του Μαυρικίου προκαλώντας τεράστιας έκτασης θαλάσσια ρύπανση.
Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε μήνες, τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στην αρχή της περσινής χρονιάς, η Polygreen ανέλαβε έπειτα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, τη διαχείριση 20.000 τόνων αποβλήτων που παρήχθησαν όταν το εμπορικό πλοίο «Maersk Honam» υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.
PCAI: Το video art “μιλά” για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Τέλος, η Polygreen υλοποιεί ήδη μια από τις πλέον καινοτόμες πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρίας PCAI, μια πρωτοβουλία του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου που ιδρύθηκε το 2014.
Το PCAI είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που αξιοποιεί τη Σύγχρονη Τέχνη, και κυρίως το video art, για να «μιλήσει» για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Το PCAI ανοίγει έναν ειλικρινή και συμπεριληπτικό διάλογο με την κοινωνία για το περιβάλλον μέσα από έργα που δημιουργούνται ειδικά για τον σκοπό της Πρωτοβουλίας από αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Το PCAI αποτελεί δίαυλο δημιουργικής επικοινωνίας της Polygreen με αντίστοιχους οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σημαντικά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα με απώτερο στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης πολιτών και κοινοτήτων.