Αρχική COVID-19 Πότε είναι πιθανότερο να είναι ακριβές το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ Covid

Πότε είναι πιθανότερο να είναι ακριβές το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ Covid

0
τεστ κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ακρίβεια του αποτελέσματος των μοριακών τεστ PCR για κορονοϊό, είναι ύψιστης σημασίας για την ορθή αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας, για αυτό και θα ήταν ωφέλιμο να γνωρίζουμε πώς και πότε είναι πιο πιθανό να δείχνουν τα σωστά αποτελέσματα.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, δείχνει τώρα ότι η ακρίβεια των μοριακών τεστ, με βάση τα ρινοφαρυγγικά δείγματα, πιθανώς διαφέρει ανάλογα με την ώρα της μέρας που αυτά διενεργούνται.

Χαρακτηριστικά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάντις ΜακΝότον του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έκαναν μία ανάλυση των αποτελεσμάτων από 31.094 μοριακών τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα. Σημειώνεται ότι, τα 2.438 βγήκαν θετικά στον κορονοϊό.

Περισσότερες πιθανότητες να βγει θετικό ένα τεστ το μεσημέρι

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την ανάλυση, βασισμένη στην ώρα που έγινε το τεστ, έδειξε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βγει θετικό ένα τεστ, όταν αυτό πραγματοποιηθεί γύρω στις 2 μ.μ.

Το ποσοστό των θετικών τεστ λίγο μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα είναι περίπου διπλάσιο σε σχέση με το χαμηλότερο ποσοστό που παρατηρείται σε άλλες ώρες της μέρας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές: “οι άνθρωποι πιθανώς είναι πιο μολυσματικοί ορισμένες ώρες της μέρας, πράγμα που εγείρει ερωτήματα κατά πόσο τα τεστ για SARS-CoV-2 ίσως είναι λιγότερο ακριβή, όταν τα δείγματα συλλέγονται αργά το απόγευμα και νωρίς το πρωί”.

Ενώ, όπως υπογραμμίζει η ΜακΝότον: “Αν τα ευρήματα μας επιβεβαιωθούν, οι γιατροί και οι ομάδες δημόσιας υγείας θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στο μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού στη διάρκεια των ωρών που κορυφώνεται η μολυσματικότητα”.

“Αυτό πρακτικά σημαίνει, αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, καθώς και η ενθάρρυνση των αγορών στα καταστήματα νωρίς το πρωί.”

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αν ένα μοριακό τεστ βγει αρνητικό και έχει γίνει νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, υπάρχει ίσως περισσότερο νόημα να επαναληφθεί, σε σχέση με αρνητικά τεστ που έχουν γίνει λίγο μετά το μεσημέρι.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση