Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Το βραζιλιάνικο στέλεχος είναι ακόμη πιο μεταδοτικό

Κορονοϊός: Το βραζιλιάνικο στέλεχος είναι ακόμη πιο μεταδοτικό

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H πανδημία Covid-19, έχει πλήξει την ανθρωπότητα τον τελευταίο ένα χρόνο, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία μάχη ενάντια στον ιό, ενώ η καθημερινότητα έχει αλλάξει ριζικά. Στη Βραζιλία μάλιστα, όπου έχει καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ θανάτων, μία νέα έξαρση του ιού έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χώρα, με τους μαζικούς θανάτους και το σύστημα υγείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Πρόκειται για ένα νέο πιο μολυσματικό μεταλλαγμένο στέλεχος, που επεκτείνεται στη χώρα, την ίδια στιγμή που οι εμβολιασμοί στη Βραζιλία κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Γιατί το μεταλλαγμένος στέλεχος της Βραζιλίας είναι επικίνδυνο

Χαρακτηριστικά, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, το οποίο έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι άλλες χώρες και τις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και αυτό γιατί μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από νόσο κάποιου άλλους στελέχους κορονοϊού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), μάλιστα, συνοψίζουν πρόσφατα δεδομένα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το μεταλλαγμένος στέλεχος που έκανε την “πρεμιέρα” εμφάνισής του στην πολύ Manaus, είναι εκτός από ιδιαίτερα μολυσματικό και πολύ επικίνδυνο καθώς μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη.

Στη συνέχεια, όσο αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στο νέο στέλεχος, πολλές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι δεν έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από τη λοίμωξη, αλλά μπορούν να βοηθήσουν να αποτρέψουν την πιθανότητα σοβαρής νόσου.

Οι εμβολιασμοί στη Βραζιλία

Την ίδια στιγμή που το μεταλλαγμένο στέλεχος κυριαρχεί την Βραζιλία, oι εμβολιασμοί κινούνται με αργούς ρυθμούς, ενώ μάλιστα ο αριθμός των εμβολίων που είχε εξασφαλίσει η χώρα να είναι ανεπαρκής.

Απόδειξη στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός, το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στην πανδημία, κινείται με αργούς ρυθμούς στην Βραζιλία, είναι ο μικρός αριθμός ατόμων που έχει εμβολιαστεί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Λίγοι περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν εμβολιαστεί μέχρι την Τρίτη 2 Μαρτίου, δηλαδή περίπου το 2,6% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον την μία δόση, ενώ μόνο 1,5 εκατομμύριο πολίτες έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Σημειώνεται ότι, η χώρα έχει προμηθευτεί το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους P.1, και το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca.

Το νέο μεταλλαγμένος στέλεχος αποτελεί μεγάλη απειλή για την Βραζιλία, για αυτό και η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστούν οι μισοί πολίτες μέχρι τον Ιούνιο και οι υπόλοιποι μισοί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση