Αρχική Επιλεγμένα Σεισμός Ελασσόνα: “Βυθίστηκε” 40 εκατοστά το έδαφος

Σεισμός Ελασσόνα: “Βυθίστηκε” 40 εκατοστά το έδαφος

0
σεισμός
Εικόνα: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παραμόρφωση του εδάφους προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη 3 Μαρτίου στην Ελασσόνα, καθώς το έδαφος “βυθίστηκε” 40 εκατοστά σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

“Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση”, αναφέρει στα “ΝΕΑ” ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη.

βυθίστηκε το έδαφος

«Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα» εξηγεί στη συνέχεια.

«Η μέγιστη τιμή καθίζησης, που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο», προσθέτει.

Μάλιστα, ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμα και σημεία τα οποία βρίσκονταν πιο μακριά από το επίκεντρο, όπως αναφέρει ο δρα Γκανά, εξηγώντας χαρακτηριστικά: “Η μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here