Αρχική Καταστροφές Θεσσαλία: Μετασεισμός 4 Ρίχτερ-Ανησυχούν οι επιστήμονες-Άρση lockdown ζητά ο περιφερειάρχης

Θεσσαλία: Μετασεισμός 4 Ρίχτερ-Ανησυχούν οι επιστήμονες-Άρση lockdown ζητά ο περιφερειάρχης

0
Καταγραφή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέος μετασεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Θεσσαλία, στις 12:00.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα από ανατολικά των Τρικάλων. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, χθες το βράδυ Πέμπτη 4 Μαρτίου. Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τη σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ στην περιοχή.

Ο σεισμός ότι τόσο έντονος που έγινε αισθητός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τον σεισμό «έκπληξη». Όπως υποστήριξε ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα.
Και δεν απέκλεισε έναν μετασεισμό ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον προχθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα. Που προκάλεσε τη νέα δόνηση.

Όπως συμπλήρωσε πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Άρση lockdown ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Να μην ισχύσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην ΠΕ Λάρισας, την ώρα που η περιοχή έχει ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο», ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ζητά την άρση τους από αύριο Σάββατο 6 Μαρτίου, λόγω των εξελίξεων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Δήμος Ελασσόνας: Υποβολή αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων

O Δήμος Ελασσόνας, ανακοινώνεσαι ότι ξεκινά η υποβολή αιτημάτων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης των δημοτών που έχουν πληγεί από το σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά:

  • Την εφάπαξ χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού 600 € σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του.
  • Την εφάπαξ χορήγηση επιπλέον 600 € σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία των οποίων έχει πληγεί η κύρια κατοικία.
  • Την εφάπαξ χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών στην κύρια κατοικία των πληγέντων ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους.

Στήνονται σκηνές στο Πραιτώρι Ελασσόνας

Σκηνές στο χώρο του σχολείου του Πραιτωρίου Ελασσόνας αναμένεται να στηθούν από κλιμάκιο του Στρατού.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιάννης Δραγατσίκης.

Πολιτική Προστασία: Να είστε προσεκτικοί, μην μπαίνετε σε κτίρια που έχουν ζημιές

Η Πολιτική Προστασία και οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, για την αποφυγή τραυματισμών. Και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Διαφήμιση