Αρχική Καταστροφές Επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», ανακοίνωσε το Ην. Βασίλειο

Επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη», ανακοίνωσε το Ην. Βασίλειο

0
περιβάλλον επενδύσεις
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια «πραγματική δέσμευση για πράσινη ανάπτυξη» στον προϋπολογισμό του 2021.

Ο Καγκελάριος Ρίσι Σούνακ παρουσίασε τα σχέδια για το επόμενο έτος. Σε αυτά μεταξύ άλλων δίνεται έμφαση στη βιώσιμη ανάκαμψη. Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε δύο περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

  • Δημιουργία μιας νέας τράπεζας υποδομής στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Λιντς, με κεφάλαιο 12 δισεκατομμυρίων λιρών. Στοχεύει στη χρηματοδότηση πράσινων δημόσιων και ιδιωτικών έργων.
  • Πράσινα ομόλογα ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών λιανικής. Με στόχο να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση της χώρας σε καθαρό μηδέν έως το 2050.

Πραγματική δέσμευση για την πράσινη ανάπτυξη

Ο Καγκελάριος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «κάνει πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ πριν». Τονίζοντας την ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική οικονομία μετά την πανδημία.

Όπως τόνισε «η μελλοντική μας οικονομία χρειάζεται επενδύσεις σε πράσινες βιομηχανίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρειαζόμαστε μια πραγματική δέσμευση για την πράσινη ανάπτυξη».

Η νέα τράπεζα θα συμβάλει στην εκπλήρωση της δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει καθαρό μηδενικό άνθρακα έως το 2050.

Αυτό έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να αντικαταστήσει τη χρηματοδότηση που προήλθε προηγουμένως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Την οποία εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη λήξη της μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι αντιδράσεις της Greenpeace

Ωστόσο, η Greenpeace μίλησε ενάντια στις δεσμεύσεις που ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ.

«Για όλες τις συζητήσεις για μια πράσινη ανάκαμψη, αυτός ο προϋπολογισμός υποδηλώνει ότι ο Καγκελάριος δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα».
Αυτό τόνισε η Ρεμπέκα Νιούσομ, επικεφαλής της πολιτικής για την Greenpeace UK.

Λέει ότι μια εθνική τράπεζα υποδομής και τα πράσινα ομόλογα θα μπορούσαν να είναι «βήματα προς τα εμπρός».
Αλλά χωρίς εγγύηση ότι θα παρέχουν συνεχείς επενδύσεις σε κτίρια, τις μεταφορές και τη βιομηχανία, θα είναι «απίθανο να κάνουν πολλά για την προώθηση της κλιματικής δράσης».

 

Διαφήμιση