Αρχική COVID-19 Johnson & Johnson : Αναμονή έγκρισης από τον EMA – Όλα όσα...

Johnson & Johnson : Αναμονή έγκρισης από τον EMA – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

0
εμβόλιο κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την γνωμοδότηση του για την έγκριση του εμβολίου μίας δόσης της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Μάλιστα, πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά εμβόλιο που αναμένεται να λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Παρακάτω παρατίθενται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Χαρακτηριστικά:

Είναι πρακτικό

Το εμβόλιο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αρχικά, είναι εμβόλιο μίας δόσης, σε αντίθεση με αυτά των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση εβδομάδων.

Ταυτόχρονα, μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου για 3 μήνες, γεγονός που διευκολύνει την διάθεσή του.

Υψηλή αποτελεσματικότητα

Το εμβόλιο φαίνεται να έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν για τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, σε 40.000 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, αποδείχθηκε ότι:

  • είναι κατά 85% αποτελεσματικό στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από Covid-19, στοιχείο σοβαρό διότι αποτρέπει την νοσηλεία και τον θάνατο. Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.
  • είναι 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Ένα ποσοστό που συνοψίζει τις διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ χωρών: 72% στις ΗΠΑ, 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συγκριτικά με άλλα εμβόλια, το αποτέλεσμα του 66% σε αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 95% των Pfizer et Moderna προειδοποιούν οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα οι κλινικές δοκιμές των Pfizer et Moderna πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο που οι παραλλαγές, και κυρίως η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν ήταν διαδεδομένες.

Σημειώνεται ότι στις κλινικές δοκιμές, οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν το εμβόλιο ενώ οι υπόλοιποι μισοί έλαβαν placebo και στην συνέχεια έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Σχετικά με τις παρενέργειες, σημειώνεται ότι οι συχνότερες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυϊκοί πόνοι.

Στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά την χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Η τεχνολογία του εμβολίου

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα.

Χαρακτηριστικά, χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, τροποποιημένο ώστε να δέχεται γενετικές οδηγίες του τμήματος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις εισαχθεί στα κύτταρα, παράγεται πρωτεΐνη χαρακτηριστική του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει.

Που έχει εγκριθεί η χορήγηση του

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης:

  • στις Ηνωμένες Πολιτείας από το τέλος του Φεβρουαρίου
  • στον Καναδά στις αρχές του Μαρτίου
  • στη Νότια Αφρική

Συμπληρωματικές έρευνες

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μελετά την αποτελεσματικότητα της χορήγησης δύο δόσεων, αντί μίας, στην παροχή ανοσολογικής προστασίας.

Ωστόσο, κάποιες επιστήμονες παρουσιάζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δεύτερης δόσης. Αυτή η επιφύλαξη σχετίζεται με την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου: το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να αναγνωρίσει τον αποδυναμωμένο ιό «όχημα» που διοχετεύεται μία δεύτερη φορά και να τον εξουδετερώσει πριν αυτός μπορέσει να δράσει.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την προσεχή έναρξη δοκιμών σε εφήβους και έπειτα σε παιδιά και εγκύους.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση