Αρχική COVID-19 Το παράδειγμα της Αυστρίας: Βάζει “μέτρο” στα μέτρα κατά της πανδημίας

Το παράδειγμα της Αυστρίας: Βάζει “μέτρο” στα μέτρα κατά της πανδημίας

0
Βιέννη διαμαρτυρίες κατά των μέτρων προστασίας CGTN
Βιέννη διαμαρτυρίες κατά των μέτρων προστασίας ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: CGTN
Διαφήμιση

Φαίνεται, πως το τελευταίο διάστημα η Αυστρία παρουσιάζει παρόμοια επιδημιολογική εικόνα με την Ελλάδα, ωστόσο με αρκετά διαφορετική προσέγγιση για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ειδικότερα, τηρεί τον κανόνα του “Παν μέτρον άριστον“, τόσο στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται όσο και στον τρόπο με τον οποίο “διαμαρτύρεται” γι’ αυτά, όπως επισημαίνει στο ecozen.gr, ο Πάνος Ευαγγελόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παν μέτρον άριστον

Χαρακτηριστικά αναφέρει τον αποδιδόμενο εις τον Ιπποκράτη αφορισμό, «Καθολικὸν δίδωσιν ἡμῖν κανόνα καὶ νόμον ἐπὶ παντὸς πράγματος͵ὡς πᾶν μέτρον ἄριστον·», αλλά και τον Μιχαήλ Ψελλό που γράφει «ἀλλὰ τὴν ἀκρασίαν φευκτέον τὸ πᾶν μέτρον ἄριστον ἐπισταμένοις καὶ κάκιστον ὁμοίως ἐν ἅπασιν ὑπερβολήν τε καὶ ἔλλειψιν», δανειζόμενος δυο αποσπασματικές προτάσεις από το βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου “Γλώσσα μετ’ εμποδίων” από όπου και προκύπτει το παρακάτω ερώτημα του:

Είναι τα μέτρα μας για την πανδημία Άριστα;

“Δίκην ερωτήματος, περνώ αμέσως στα νέα από Βιέννη και στις συγκρίσεις με Αυστρία. Οι χώρες μας έχουν ανάλογο πληθυσμό. Με τη διαφορά ότι στην Βιέννη κάνει αρκετά πιο πολύ κρύο από εδώ. Διαδηλώσεις γίνονται κι εκεί αλλά εναντίον των μέτρων περιορισμού. Χαρακτηριστικά, το προηγούμενο Σάββατο κατακλύστηκε το κέντρο της Βιέννης από διαδηλωτές εναντίον των περιοριστικών μέτρων.”

Ποια είναι όμως τα περιοριστικά μέτρα της Βιέννης;

“Δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και βαριά. Οι Αυστριακοί μάλλον κρατούν το Παν Μέτρον Άριστον! Αφού, όλα τα μαγαζιά είναι ανοικτά, ακόμη και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εκτός από την εστίαση και την ψυχαγωγία.

Μάσκες προβλέπονται μόνον σε εσωτερικούς χώρους και όχι στα πεζοδρόμια και στους ανοικτούς χώρους. Ενώ η αποστολή SMS δε νοείται ούτε κατά διάνοια. Μάλιστα, θεωρείται προσβολή της Ελευθερίας και της Ιδιωτικής Ζωής. Ο καθένας πάει όπου θέλει και δεν ρωτά κανέναν. Ωστόσο στις 20:00 το βράδυ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χρειάζεται υπομονή και εγκράτεια για το τελευταίο μίλι που έχουμε να διανύσουμε, αλλά πάν μέτρον άριστον!”

Σε μια γρήγορη και ενδεικτική σύγκριση των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων από τα τελευταία Στατιστικά Υγειονομικά Δεδομένα προκύπτει ότι το τελευταίο 24ωρο (10.03.2021) και με τα μέτρα ως περιγράφονται άνωθεν στην Αυστρία καταγράφηκαν:

  • 18 νεκροί
  • 2.847 νέα κρούσματα
  • 1.798 ανάρρωσαν
  • 324 βρίσκονται διασωληνωμένοι
  • 522 νοσηλεύονται εκτός διασωλήνωσης

 

Διαφήμιση