Αρχική COVID-19 Δε θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου – “Τουλάχιστον 10 δύσκολες μέρες...

Δε θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου – “Τουλάχιστον 10 δύσκολες μέρες μπροστά μας”

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΟΥΣΑ ΧΡΕΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΟΥΣΑ ΧΡΕΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις φέτος για την 25η Μαρτίου, παρά μόνον η στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου”.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών».

Γενικότερα, είπε “η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό.

Εξαιτίας της δυσμενούς αυτής εξέλιξης το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στην Αττική, δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση που προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν το 2019, έφτασαν στις 1.404, ενώ στην Αττική Μ.Ε.Θ. Covid από τις 229 πριν από ένα μήνα, έφτασαν τις 362. Από χθες μπήκε στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid, ενώ το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά.

Το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου στη μάχη κατά του κορονοϊού

Από σήμερα το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώνονται στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως covid θεραπευτήρια. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες».

Η κ. Πελώνη επανέλαβε την έκκληση που απευθύνει το υπουργείο Υγείας «στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες».

Κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση, προτού δεχθεί ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνοντας πως «όπως είναι ήδη γνωστό, αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας».

“Υποκριτικά και κροκοδείλια” τα δάκρυα εκ των υστέρων

«Είναι σαφές σε όλους ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση αυτές τις ημέρες εκμεταλλευόμενος την κόπωση που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, την κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα, η οποία είναι πολύ λογική. Γνώριζαν όλοι, φαντάζομαι και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, τα καλέσματα αυτών των ομάδων ήδη από την προηγούμενη μέρα στα social media και παρόλα αυτά κάλεσαν στην πορεία. Αυτά τα θεωρώ υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει ένα περίγραμμα των πρωτοβουλιών που πάρει η κυβέρνηση στην αυριανή ομιλία του στη βουλή.

«Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές με το μήνυμα του ότι δεν είναι η ώρα για διχασμούς. Δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Θα συζητηθούν όλα αυτά αύριο θεσμικά στη Βουλή, όπου θα προσέλθει ο πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι μιλάει πρώτος ο κ. Τσίπρας ως ερώτων. Ελπίζω ότι και ο ίδιος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων” πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο αστυνομικός που εμπλέκεται στο επεισόδιο της Κυριακής έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ότι η κυβέρνηση το καταδίκασε και κινήθηκε τάχιστα η ΕΔΕ παρουσία εισαγγελέα και με τη συμμετοχή του συνηγόρου του πολίτη ο οποίος, όπως είπε, με νόμο αυτή της κυβέρνησης αναλαμβάνει τη διαχείριση φαινόμενων αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας.

Μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου

Δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου, ανακοίνωσε η Α. Πελώνη και θα υπάρξει μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, για την εθνική μας επέτειο, με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξαιτίας της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι ένα ποιοτικό και πολύ υπερήφανο θέαμα». Επίσης είπε ότι η θα υπάρξει εκπροσώπηση της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε υψηλό επίπεδο εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας.

Επισήμανε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση έχει στηρίξει από την αρχή αυτής της κρίσης, έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν στόχο να μας περάσουν και στην επόμενη ημέρα».

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των ταμιακών διαθεσίμων και με το βλέμμα στο να μην υπονομεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», πρόσθεσε.

Έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 δύσκολες μέρες

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της αγοράς η κ. Πελώνη είπε «έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 δύσκολες ημέρες. Αυτό θα κριθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας».

«Θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε διότι υπάρχει μεγάλη πίεση, φαίνεται και από την πίεση στο ΕΣΥ και από τα κρούσματα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τηρήσουμε, εφόσον βοηθήσουμε όλοι τηρώντας τα μέτρα και με υπομονή, το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει. Τον οδικό χάρτη», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις διερευνητικές επαφές και την πραγματοποίηση ταυτόχρονα και πολιτικού διαλόγου είπε ότι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

Η συμπεριφορά της Τουρκία είναι θέμα της Ε.Ε.

«Ο λόγος που γίνεται την ίδια στιγμή με τις διερευνητικές είναι διότι ο κ. Ονάλ συμμετέχει και στη διευρευνητικές και τις πολιτικές διαβουλεύσεις» σημείωσε, ενώ για την παρουσία ή όχι του κ. Καλίν ανέφερε ότι η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ευθύνη και υπόθεση της Τουρκικής πλευράς.

«Η δική μας ομάδα είναι η ίδια με αυτή που ήταν και στην Κωνσταντινούπολή και όταν υπάρξει η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας θα κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά δια της διπλωματικής οδού» είπε.

Επίσης υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ. Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών αφορά το σύνολο της ΕΕ και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και αυτό θα εξεταστεί συνολικά στο Συμβούλιο του Μαρτίου».

Τέλος σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κυρίτση ότι «όταν βάλετε αστυνομία στα πανεπιστήμια, κάθε εβδομάδα θα έχουμε σκηνικά Νέας Σμύρνης» είπε «να κληθεί να τις σχολιάσει ο κ. Τσίπρας».

Παρά τις δυσκολίες δεν είχαμε “λουκέτα”

«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες δεν είχαμε λουκέτα. Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2% κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

Όπως είπε στη συνέχεια, με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού: «Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα».

«Στο πλαίσιο αυτό –όπως ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέπτυξε αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας- η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης για περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.”

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦυσικό Αέριο ΕΕΕ: Διαδικτυακή συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθροJohnson & Johnson : Αναμονή έγκρισης από τον EMA – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ