Αρχική Ελλάδα Τουρκία: Επανέρχεται στο διάλογο – 3ος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου

Τουρκία: Επανέρχεται στο διάλογο – 3ος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου

0
Β. ΠΟΥΤΙΝ - Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Φωτό αρχείου: Β. ΠΟΥΤΙΝ - Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο 62ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας -Τουρκίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο για την Ελλάδα, οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές, τονίζουν διπλωματικές πηγές. Η ανακοίνωση πάντως, έρχεται την ίδια ώρα με την είδηση κατασκευής 3ου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου της Τουρκίας σε ρωσο-τουρκική σύμπραξη.

Αναφορικά με τις επικείμενες διερευνητικές επαφές και συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου, πρόκειται να ακολουθήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις του Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.

Μεταξύ των δύο χωρών, έχουν θεσμοθετηθεί τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ο 61ος γύρων επαφών είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του εκπροσώπου τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν και με διάρκεια πλέον των τριών ωρών.

Κοινή προαναγγελία Πούτιν – Ερντογάν για τον 3ο αντιδραστήρα

Μέσω κοινής τηλεδιάσκεψης, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων 3ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας. Ο αντιδραστήρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023.

Μάλιστα αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του να συμπέσει με τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ενώ, η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία το 2010.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως, επισήμανε ότι θα τηρηθούν αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος και εκτιμά ότι η επιτυχής υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πλειοψηφία των 8.000 και πλέον εργαζομένων είναι Τούρκοι, ενώ ακόμα 100 Τούρκοι φοιτητές που σπουδάζουν στη Ρωσία θα απασχοληθούν μελλοντικά εκεί.

Παράλληλα, εκτιμά ότι όταν τεθεί σε λειτουργία, θα υπάρχει επαρκής αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού πλέον των 200 ατόμων, για να απασχοληθεί στον τομέα της ατομικής ενέργειας στην Τουρκία.

Την κατασκευή του σταθμού στην επαρχία της Μερσίνας έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC και άνω του 99% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στη Rosatom.

Ο σταθμός θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ, που θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισεκ. κιλοβάτ/ανά ώρα.

Να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο του 2021 αναμένεται άδεια για την κατασκευή εγκαταστάσεων του 4ου αντιδραστήρα.

Διαφήμιση