Αρχική COVID-19 ΕΜΑ: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό – Ποιοι να...

ΕΜΑ: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό – Ποιοι να προσέχουν

0
astrazenecalaboratory 1025x559 2
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της  AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορονοϊό, ενώ δεν συνδέεται με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ωστόσο, σημειώνει πως αυτή η σύνδεση δε μπορεί να αποκλειστεί οριστικά.

Όπως ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κούκ, “Τα πλεονεκτήματά του για την προστασία, απέναντι στην Covid-19, των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν και να νοσηλευτούν, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων”, επαναλαμβάνοντας στην ουσία ό,τι είχε ανακοινώσει νωρίτερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Παράλληλα, ανέφερε ότι “το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος”. Ωστόσο, δεν μπορεί “να αποκλείσει οριστικά” σχέση του με “σπάνια προβλήματα πηκτικότητας του αίματος”.

“Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης… δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου”, προσθέτει.

Να παρέχονται αυτές οι πληροφορίες σε όσους έχουν σπάνιες ασθένειες

Επί τούτου συνιστά “να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν”.

Επιπρόσθετα, συνιστά “να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες”.

Ενώ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες έρευνες για να μάθει – ο ΕΜΑ- περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα η Κουκ τόνισε ότι “εαν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο”.

Μέχρι στιγμής περίπου 15 χώρες έχουν αναστείλει τη χορήγησή του, ενώ κάποιες από αυτές, όπως η Γαλλία, δήλωσαν νωρίτερα ότι θα το συνεχίσουν εάν ο ΕΜΑ αποφανθεί υπέρ του εν λόγω εμβολίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση