Αρχική COVID-19 ΕΜΑ: Τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων – Συνεχίζεται στην...

ΕΜΑ: Τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων – Συνεχίζεται στην Ελλάδα

0
astrazenecavaccine3 1025x559 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων”, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ την Τρίτη, αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca και την συρροή διακοπής του από διάφορες χώρες της Ε.Ε. λόγω ανησυχιών για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων.

“Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών”, προσέθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί -τα οποία είναι πολύ σπάνια- και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα την Πέμπτη.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό. Και το ίδιο είχε ανακοινώσει πρόσφατα και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας.

Ενώ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του ΕΜΑ, η ελληνική Επιτροπή εμμένει στην αρχική της θέση με νέα ανακοίνωση την Τρίτη.

Θα συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες. 

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Σουηδία και Λετονία αναστέλλουν τη χρήση του

Πάντως, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής την Πέμπτη, η Σουηδία και η Λετονία προστίθενται στη λίστα των χωρών που αναστέλλουν προληπτικά τη χορήγησή του.

Ενώ, η Γαλλία περιμένει κι αυτή την αξιολόγηση της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του, ότι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απόλυτα ασφαλές.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση