Αρχική COVID-19 Ποιες χώρες διακόπτουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Ποιες χώρες διακόπτουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

0
astrazeneca2 1025x559 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας να διαβεβαιώνει ότι η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca δε σχετίζεται με σοβαρά περιστατικά παρενεργειών και το ίδιο να υποστηρίζει και ο ΠΟΥ, ωστόσο αρκετές πλέον χώρες αναστέλλουν τη χορήγησή του.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Ιταλία, συνεχίζουν σήμερα Δευτέρα, το παράδειγμα της Γερμανίας και διακόπτουν τη χρήση του. Η Γαλλία επικαλείται “προληπτικούς λόγους” και το διακόπτει μέχρι να γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την Τρίτη, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, Ε. Μακρόν. Ενώ, και ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων προέβη σε παρόμοια ανακοίνωση.

Οι ανακοινώσεις των δύο χωρών ήρθαν στη συνέχεια της ίδιας ανακοίνωσης από τη Γερμανία, που σκοπεύει να ερευνήσει περαιτέρω τη σύνδεση του εμβολίου με περιστατικά θρόμβωσης, όπως συνιστά σχετικά το ινστιτούτο Paul Ehrlich.

Ενώ, πριν από αυτές είχαν προηγηθεί η Ολλανδία και η Δανία.

Σε καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι το εν λόγο εμβόλιο οφείλονταν για τα περιστατικά θρόμβωσης που ακολούθησαν τη χορήγησή του. Ενώ, έχει λεχθεί ότι εξαιτίας του τεράστιου αριθμού εμβολιασμών και της συχνότητας των επεισοδίων θρόμβωσης στο γενικό πληθυσμό, δεν αποκλείεται να πρόκειται για σύμπτωση. Αυτή είναι μέχρι στιγμής και η θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πόσα περιστατικά διερευνώνται

Στον κόσμο πάντως έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 300 περιπτώσεις επεισοδίου θρόμβωσης ανά 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς, μετά από χορήγηση δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Στην Ε.Ε. έχουν καταγραφεί προς διερεύνηση 17 τέτοιες περιπτώσεις. Ενώ στην Ελλάδα, 1 επίσημο περιστατικό μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca.

O ΠΟΥ πάντως δια του εκπροσώπου του Κρίστιαν Λιντμάιερ, απάντησε στο Reuters ότι: “Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός”.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση