Αρχική COVID-19 Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα περιοριστικά μέτρα – Το σχέδιο της...

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα περιοριστικά μέτρα – Το σχέδιο της ΕΕ για άρση του lockdown

0
άρση μέτρων
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο η υγειονομική επιτροπή προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας και να επαναξιολογήσει τα υπάρχοντα μέτρα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για σταδιακή άρση των μέτρων, “παρά τις όποιες πρόσθετες καθυστερήσεις στην αποτυχημένη επιχείρηση εμβολιασμού που μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca“, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Εξετάζεται η επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ισχύοντα μέτρα και θα προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν της και την κούραση των πολιτών από τα αλλεπάλληλα αυστηρά και σκληρά μέτρα.

Έτσι λοιπόν, θα εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων,  σύμφωνα πάντα με τους υγειονομικούς παράγοντες και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στην μετάδοση του ιού, όπως θα προκύπτει από τα στοιχεία.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι αυτός που θα οδηγήσει  στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Τα εμβόλια είναι το μεγαλύτερο μας όπλο ενάντια στην πανδημία και το μέσο για να επανέλθουμε στην καθημερινότητα.

Η Ε.Ε. σχεδιάσει τη στρατηγική άρσης των μέτρων

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για σταδιακή άρση των μέτρων.

“Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση της διασποράς του κορονοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία”, αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι, το έγγραφο δημοσιεύεται, καθώς η πανδημία κορυφώνεται και η Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν νέα αυστηρά μέτρα.

Σύστημα βαθμίδων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναμένεται να ανακοινώσει την εφαρμογή ενός συστήματος που θα  προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων χωρίς να διακινδυνεύει πισωγύρισμα στα κρούσματα κορονοϊού.

“Η συντονισμένη άρση των lockdown θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων που θα αντανακλά την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος”, θα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, ο ECDC θέλει να εφαρμόσει το σύστημα τον επόμενο μήνα, αναφέρει το προσχέδιο.

Εμβολιασμός και πιστοποιητικά

Μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού η Ε.Ε. επιθυμεί να έχει εμβολιαστεί ο ενήλικος πληθυσμός στο μεγαλύτερο του ποσοστό. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν τα σημαντικά βήματα για την επιστροφή στην προ πανδημίας καθημερινότητα.

Ωστόσο, όπως αναμένεται να επισημανθεί από την Κομισιόν “οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του πάζλ για το ξανάνοιγμα”.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή να αναφέρει τις λεπτομέρειες για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, το λεγόμενο “πράσινο διαβατήριο”, το οποίο θα αναφέρει αν ο κάτοχος του έχει εμβολιασθεί, αν έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού ή αν έχει περάσει τη νόσο.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ΕΕ, όπως αναφέρει το Bloomderg, ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση γρήγορα, καθώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν εκτός των άλλων, να οδηγήσουν στην άρση των μέτρων που απαγορεύουν τα ταξίδια από κράτη που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση