Αρχική Περιβάλλον Οι ξηρασίες της Ευρώπης είναι οι χειρότερες των τελευταίων 2.000 ετών

Οι ξηρασίες της Ευρώπης είναι οι χειρότερες των τελευταίων 2.000 ετών

0
ξηρασία - καλοκαίρια
Διαφήμιση

Οι καύσωνες και οι έντονες ξηρασίες που παρατηρούνται στην Ευρώπη από το 2014 είναι οι χειρότεροι των τελευταίων δύο χιλιετιών, σύμφωνα με έρευνα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν δακτυλιοειδείς εντοµές κορμών δένδρων που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και δήλωσαν ότι η πιο πιθανή αιτία της πρόσφατης ακραίας αύξησης της θερμότητας είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση.

“Όλοι γνωρίζουμε την αλληλουχία των εξαιρετικά ζεστών και ξηρών καλοκαιριών, που είχαμε τα τελευταία χρόνια”, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ulf Büntgen στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

“Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι αυτό που βιώσαμε είναι πρωτοφανές”, επισημαίνει.

“Ειδικά οι καύσωνες και οι ξηρασίες που έχουν καταγραφεί από το 2014 και μετά δεν έχουν προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 2.000 χρόνια”.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ulf Büntgen: Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ακραίες συνθήκες, οι οποίες θα γίνουν πιο συχνές, κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη γεωργία, τα οικοσυστήματα και τις κοινωνίες στο σύνολό της».

Ενώ, παράλληλα, ο καθηγητής Mrislav Trnka, του ερευνητικού κέντρου CzechGlobe στο Μπρνο, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, δήλωσε ότι η απότομη αύξηση της ξηρασίας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για τη γεωργία και τη δασοκομία.

“Η άνευ προηγουμένου ανατροπή των δασών σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης επιβεβαιώνει τα αποτελέσματά μας”, είπε.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, ανέλυσε 27.000 δακτυλίους από 147 βελανιδιές.

Συμπερασματικά, κατέληξαν στο γεγονός ότι δεν ευθύνεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα και τους ηλιακούς κύκλους ως αιτίες αυτής της μακροπρόθεσμης τάσης. Έτσι λοιπόν, ως βασικότερες αιτίες για την κλιμακούμενη ένταση των φαινομένων αύξησης της θερμοκρασίας αναφέρουν την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ανεπαίσθητες αλλαγές στην τροχιά της Γης.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης:  Πρόσκληση Λούλα σε Μακρόν για τη σύνοδο χωρών του Αμαζονίου
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα περιοριστικά μέτρα – Το σχέδιο της ΕΕ για άρση του lockdown
Επόμενο άρθροΕικόνες από την χειρότερη αμμοθύελλα στο Πεκίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ