Αρχική COVID-19 Χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65 ετών

Χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65 ετών

0
εμβόλιο - εμβολίου
Εικόνα: pexels.com / Nataliya Vaitkevich
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, της Οξφόρδης, κατά του κορονοϊού και στους άνω των 65 ετών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Ενώ, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της χώρα μας είναι στο 7,12 %.

Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της AsraZeneca

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως προκύπτει από την λεπτομερή μελέτη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία συνεδρίασε ώστε να εξετάσει την ασφάλεια, τη ανασογονηκότητα και την αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο:

  • κρίθηκε αποτελεσματικό και ασφαλές
  • προστατεύει έναντι σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιζόμενους
  • βοηθάει στη μείωση εισαγωγών σε νοσοκομεία
  • σε σημαντικό βαθμό είναι προστατευτικό και για την ήπια νόσο
  • δημιουργεί αντισώματα
  • διεγείρει την κυτταρική ανοσία
  • μειώνει την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο

Ωστόσο, στις μέχρι στιγμής κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, γεγονός που “αποδυναμώνει την επιστημονική τεκμηρίωση του εμβολίου”, όπως αναφέρει η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην πράξη, αυτό σηματοδότησε τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Οι μελέτες επιβεβαίωσαν την ασφάλεια χορήγησης του εμβολίου στους άνω των 65

Σήμερα όμως, όπως υπογραμμίζει η Θεοδωρίδου, μετά την διενέργεια 3 μελετών, αποφασίστηκε η χορήγησή του εμβολίου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αναδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Η πρώτη μελέτη είναι από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, από την Σκωτία και αφορά σε ένα πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων, όπου συνειδητοποιήσαν ότι με την χορήγηση μία δόσης του εμβολίου, της AstraZeneca και της Pfizer, μετά από διάστημα 28 με 35 ημερών, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές σε νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξηγεί πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε αυτή την περίπτωση ελέγχθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώθηκαν κατά 80% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Έτσι λοιπόν, βάσει των μελετών αυτών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίων αποφάσισε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη χορήγηση του εμβολίου και αποφάσισε πλέον πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε όλες τις ηλικίες ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Θεοδωρίδου.

Στο 7,12 το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

Στη συνέχεια, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 30.000 εμβολιασμοί ενώ από την αρχή έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο 120 χιλιάδες εμβολιασμοί. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της χώρα μας είναι στο 7,12 %.”

Σημειώνεται ότι, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλίσει ραντεβού για να εμβολιαστούν:

  • στους 85 και άνω 212.000 πολίτες, δηλαδή ποσοστό 57%
  • στους 80 με 84 230.000 πολίτες, δηλαδή ποσοστό 58%
  • στους 75 με 79 282.000 πολίτες, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνά το 65%
  • στους 60 με 64 352.000 πολίτες, δηλαδή μεγαλύτερο από το 50%

Ενώ, όσο αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε πως: “Η χορήγηση του θα βοηθήσει σημαντικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, θα αμβλύνει τις δυσκολίες που είχαμε στην ανάπτυξη δύο παράλληλων συστημάτων, ειδικά στη νησιώτικη χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές και μέσα στο υπόλοιπο 20ήμερο θα επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο παράλληλων συστημάτων που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.”

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση