Αρχική COVID-19 Αισιόδοξα νέα για το εμβόλιο Pfizer – Υψηλά αντισώματα στο 100% των...

Αισιόδοξα νέα για το εμβόλιο Pfizer – Υψηλά αντισώματα στο 100% των εμβολιασθέντων

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Αισιόδοξα τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι το 100% των εμβολιασθέντων μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης ανέπτυξε υψηλό ποσοστό αντισωμάτων.

Χαρακτηριστικά, το εμβόλιο πολλαπλασίασε τους τίτλους αντισωμάτων στους εμβολιασθέντες χωρίς ιστορικό νόσησης μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Ωστόσο, στους εμβολιασθέντες που είχαν νοσήσει με covid η δεύτερη δόση δεν αύξησε σημαντικά τους τίτλους αντισωμάτων. Συμπερασματικά, η χορήγηση δεύτερης δόσης του εμβολίου είναι αναγκαία για τα άτομα όλων των ηλικιών. Όμως, υπάρχει το ερώτημα για το αν και κατά πόσο χρειάζεται η χορήγηση δεύτερης δόσης σε άτομα που έχουν αναρρώσει της νόσου.

Η μελέτη

Για τις ανάγκες της μελέτης έγιναν μετρήσεις σε 401 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών εκ των οποίων οι 59 είχαν ιστορικό νόσησης, 14 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου .

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη προδημοσιευμένη που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας για μετρήσεις αντισωμάτων μετά την δεύτερη δόση σε τέτοιο μέγεθος δείγματος, που συμπεριελάμβανε σημαντικό αριθμό ατόμων με ιστορικό νόσησης.

Τα αποτελέσματα

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Στα 342 άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό νόσησης, ο τίτλος αντισωμάτων πολλαπλασιάστηκε μετά τη χορήγηση δεύτερης δόσης. Εντυπωσιακότερη ήταν η αύξηση στις ηλικίες άνω των 50 στις οποίες, ενώ μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης παρατηρήθηκε σημαντικά μειωμένος τίτλος αντισωμάτων συγκριτικά με τον αντίστοιχο στις ηλικίες 20 έως 50, μετά τη δεύτερη δόση οι τίτλοι προσέγγισαν αυτούς των νεότερων ηλικιών.
  • Τα 59 άτομα με ιστορικό νόσησης εμφάνισαν, ήδη μετά την πρώτη δόση, πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, υψηλότερους και από αυτούς που εμφάνισαν τα άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης μετά τη δεύτερη δόση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Ωστόσο η δεύτερη δόση στους πρώην νοσήσαντες δεν αύξησε σημαντικά τους τίτλους αντισωμάτων.
  • Κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Σημειώνεται ότι, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τη δεύτερη δόση ήταν παροδικές, διάρκειας 1-3 ημερών (με ελάχιστες εξαιρέσεις που διήρκεσαν ως και 5 ημέρες) και ελαφρώς πιο έντονες από τις αντίστοιχες της πρώτης δόσης (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, πυρετική κίνηση 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου).

Σημειώνεται ότι η εξέταση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδας (RBD) S1 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS‑CoV‑2 και όριο θετικότητας τα 50.0 AU/mL.

Την μελέτη συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπαζήσης σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ.Γεννηματάς».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here