Αρχική Πολιτισμός Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο μοναστήρι στον κόσμο με ελληνικές επιγραφές

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο μοναστήρι στον κόσμο με ελληνικές επιγραφές

0
Αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι edyptian ministry of antiquities afp getty images
Αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι Φωτό: Egyptian ministry of antiquities/ AFP/getty images/as published on The Guardian
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο μοναστήρι στον κόσμο και περιλαμβάνει τοιχογραφίες στα ελληνικά. Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε στην Όαση της Μπαχαρέια, στην Αίγυπτο από τα μέλη νορβηγο-γαλλικής αποστολής.

Το θεωρούμενο έως τώρα παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο στον κόσμο, έχει κατασκευαστεί σταδιακά σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του Τελ Γκανούμπ ‘Ασρ Ελ Αγκούζ, και βρίσκεται 370 χλμ νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Στην περιοχή πραγματοποιούν ανασκαφές ο γαλλικός φορέας Institut Français d’Archéologie Orientale (IFAO) και ο νορβηγικός φορέας ΜF Vitenskapelig Høyskole, Νορβηγία.

Μέχρι τώρα, έχει ανασκαφεί μία ερημική σκήτη. Είναι ένα ερημητήριο που κατασκευάστηκε σε πέντε χρονικές φάσεις, από το πρώτο μισό του 4ου αιώνα έως τον 7ο αιώνα.

Στο κέντρο της βραχώδους περιοχής, έχει ανακαλυφθεί μια εκκλησία και παρακείμενοι λειτουργικοί χώροι. Επίσης, στον ίδιο χώρο, ανακαλύφθηκαν δύο κελιά, μια τραπεζαρία-κουζίνα και μια αίθουσα και τέσσερα ακόμη δωμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν εκκλησία.

Στις μετέπειτα κατασκευασμένες επεκτάσεις του χώρου, κατασκευάστηκαν συνολικά 19 δωμάτια και μία εκκλησία που ήταν συνδεδεμένη με δύο πέτρινες αίθουσες.

Ελληνική επιγραφή στο αρχαιότερο μοναστήρι της Αιγύπτου ΑΠΕ ΜΠΕ
Ελληνική επιγραφή στο αρχαιότερο μοναστήρι της Αιγύπτου -ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, βρέθηκαν και πολλές τοιχογραφίες – και εντός της εκκλησίας – γραμμένες στην ελληνική γλώσσα. Αναφέρονταν σε βιβλικά και πατερικά κείμενα, αλλά και τεμάχια πήλινων αγγείων με ελληνικές επιγραφές που αναφέρονταν στους μοναχούς, πιθανόν του πέμπτου ή έκτου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι το Κάιρο έχει ανακοινώσει πληθώρα σημαντικών ανακαλύψεων και ευρημάτων που ήρθαν στο φως τους τελευταίους μήνες, με την ελπίδα να ανακάμψει και ο τουρισμός της Αιγύπτου που έχει πληγεί βαθιά από το 2011 έως και σήμερα εξαιτίας της πανδημίας.

Διαφήμιση