Αρχική Περιβάλλον Νέες βιώσιμες ποικιλίες σιταριού σιτίζουν περισσότερους ανθρώπους

Νέες βιώσιμες ποικιλίες σιταριού σιτίζουν περισσότερους ανθρώπους

0
σιτάρι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καθώς ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός συνεχίζει να διογκώνεται και η γη που διατίθεται για γεωργία συνεχίζει να συρρικνώνεται, αναζητούνται πιο βιώσιμοι τρόποι παραγωγής σιτηρών.  Όπως το σιτάρι και το κριθάρι.

«Το σιτάρι και το κριθάρι είναι βασικές καλλιέργειες τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παραγωγή τους πρέπει να αυξηθεί δραματικά. Για να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες σε τρόφιμα.

Αυτό εξηγεί ο Κεν Τσάμες, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Γεωργίας, Τροφίμων & Κρασιού του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδα.

Εκτιμάται ότι μόνο η παραγωγή σίτου πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα έως το 2050 για να τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό».

σιτάρι

Το ξεκλείδωμα του συνόλου των γονιδίων των φυτών

Ο Κεν Τσάμες και η ομάδα του έχουν μια απάντηση στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Το ξεκλείδωμα ολόκληρου του συνόλου των γονιδίων αυτών των φυτών. Για να δώσουν στους κτηνοτρόφους τα απαραίτητα εργαλεία για να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών τους.

«Οι εξελίξεις στη γονιδιωματική έχουν επιταχύνει την αναπαραγωγή και τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας σε καλλιέργειες, λέει ο καθηγητής Πίτερ Λάνγκριτζ.

Συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού και του αραβοσίτου. Αλλά παρόμοιες προσπάθειες στο σιτάρι και το κριθάρι ήταν πιο απαιτητικές.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα των γονιδιωμάτων τους, σύμφωνα με έρευνα».

Το περίπλοκο είναι ότι οι ποικιλίες σιταριού και κριθαριού σε όλο τον κόσμο συνοδεύτηκαν από ένα ευρύ φάσμα γονιδιακών παραλλαγών και ποικίλων δομών.

Τα οποία επηρεάζουν βασικά χαρακτηριστικά απόδοσης και ανοχής τους στην ξηρασία και τις ασθένειες.

«Αυτή η παραλλαγή δεν μπορεί να συλληφθεί με μία αλληλουχία γονιδιώματος, λέει ο Πίτερ Λάνγκριτζ.

Μόνο με τον προσδιορισμό αλληλουχίας πολλαπλών και διαφορετικών γονιδιωμάτων μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε την πλήρη έκταση της γενετικής παραλλαγής».

σιτάρι

Η καλλιέργεια τέτοιων ποικιλιών θα βοηθήσει στη διατροφή

Μαζί με ένα άλλο έργο που διεξήχθη ταυτόχρονα στην Αυστραλία, οι ερευνητές παρακολουθούν ποικιλίες σιταριού και κριθαριού από όλο τον κόσμο.
Αποκαλύπτοντας προηγούμενες κρυμμένες γενετικές παραλλαγές σε αυτές τις σημαντικές καλλιέργειες.

Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων γενεών σύγχρονης ποικιλίας σιταριού και κριθαριού με πολύ υψηλότερες αποδόσεις.

Η καλλιέργεια τέτοιων ποικιλιών θα βοηθήσει στη διατροφή πολύ περισσότερων ανθρώπων.
Αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Εάν απαιτείται λιγότερη γη για την καλλιέργεια περισσότερων τροφίμων, περισσότερη γη μπορεί να διατηρηθεί ως φυσική περιοχή πλούσια σε άγρια ​​ζωή.

 

Διαφήμιση