Αρχική COVID-19 Νέα έρευνα: Ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο

Νέα έρευνα: Ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο

0
κορονοϊός, αντισώματα
Εικόνα: pixabay/MiroslavaChrienova
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την προέλευση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα οποία ο ιός ενδέχεται να προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο της Ουχάν. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου που δημοσιεύεται σήμερα.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο συμπέρασμα συνηγορούν  τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των διαθέσιμων ενδείξεων, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένας ξενιστής, ο οποίος να μετέφερε τον ιό SARS-CoV-2 από νυχτερίδες σε ανθρώπους, αναφέρει η έρευνα.

Επομένως, παρά τις επικρατέστερες θεωρίες ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από νυχτερίδα στην ιχθυαγορά της Ουχάν, η συγκεκριμένη έρευνα έχει αντίθετη άποψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ένας ακόμα παράγοντας που συνηγορεί υπέρ του ότι ο κορονοϊός δεν προήλθε από νυχτερίδες, είναι το γεγονός ότι εκεί δεν διατίθενται νυχτερίδες.

Την ίδια στιγμή όμως, στο μικροβιολογικό ινστιτούτο της πόλης, βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως συλλογές παραγόντων νυχτερίδας, ενώ υπήρχαν και καταγεγραμμένα κενά ασφάλειας στο εργαστήριο. Μια επιπλέον ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι νεαρή επιστήμονας του Ινστιτούτου είχε μολυνθεί πρώτη και μάλιστα ήδη τον Οκτώβριο του 2019.

Για την διεξαγωγή της έρευνας ο Βιζεντάνγκερ, όπως αναφέρει, αξιοποίησε επιστημονική βιβλιογραφία, άρθρα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καθώς και προσωπική επικοινωνία με διεθνείς συναδέλφους του.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για επιστημονικές αποδείξεις, αλλά για ενδείξεις.

Ανάγκη για περαιτέρω στοιχεία

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είχε πρόσφατα επισκεφτεί την Ουχάν, για να διερευνήσει την προσέλευση του κορονοϊού. Έπειτα από έρευνα 4 βδομάδων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από την Κίνα.

Βέβαια, ο επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας του Οργανισμού θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο ο ιός να προέρχεται από εργαστήριο. Οι διεθνείς ειδικοί εκτιμούν ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε μάλλον από νυχτερίδες.

Από την πλευρά της, η Κίνα συνεχίζει να τονίζει ότι ο ιός μπορεί να διαδόθηκε μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση