Αρχική COVID-19 Πώς οι μάσκες μίας χρήσης μετατρέπονται σε δρόμους

Πώς οι μάσκες μίας χρήσης μετατρέπονται σε δρόμους

0
μάσκα κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να μειώσουν τις επιπτώσεις από τις μάσκες μίας χρήσης στο περιβάλλον. Και τις μετατρέπουν σε δρόμους.

Περίπου 6,8 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και θα καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή θα μολύνουν τους ωκεανούς μας.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) στην Αυστραλία, δίνει την λύση. Και ανοίγει το δρόμο για να γίνουν οι χρησιμοποιημένες μάσκες προσώπου ανακυκλωμένο σκυρόδεμα.

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο ανακύκλωσης έως και 3 εκατομμυρίων μασκών για κάθε 1 χιλιόμετρο ενός δρόμου δύο λωρίδων.
Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 93 τόνους αποβλήτων.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που διερευνά τη δυνατότητα χρήσης χειρουργικών μασκών μίας χρήσης σε κατασκευές.
Το μείγμα πληροί τα πρότυπα ασφάλειας πολιτικών μηχανικών, σύμφωνα την έρευνα.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην προσθήκη ακαμψίας και αντοχής στο τελικό προϊόν που έχει σχεδιαστεί για τα βασικά στρώματα δρόμων και πεζοδρομίων.

Η μελέτη των ερευνητών θα εμφανιστεί στο εβδομαδιαίο περιοδικό Science of the Total Environment.

μάσκα κορονοϊός

Οι μάσκες μετατρέπονται σε άσφαλτο

“Αυτή η αρχική μελέτη εξέτασε τη σκοπιμότητα της ανακύκλωσης μάσκας προσώπου μίας χρήσης στους δρόμους, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαμπέριαμ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρήκαμε ότι όχι μόνο λειτουργεί, αλλά επίσης προσφέρει πραγματικά οφέλη.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω έρευνα. Ώστε να δούμε και εάν άλλοι τύποι προσωπικού εξοπλισμού προστασίας, θα είναι επίσης κατάλληλοι για ανακύκλωση”.

Η πειραματική μελέτη διεξήχθη με μια μικρή ποσότητα αχρησιμοποίητων χειρουργικών μασκών προσώπου, στα στρώματα βάσης.

Τα τρία βασικά στρώματα μιας επιφάνειας του δρόμου μπορούν όλα να κατασκευαστούν από αυτό που ονομάζεται «ανακυκλωμένο σκυρόδεμα αδρανή» (RCA). Το οποίο είναι ουσιαστικά αναμορφωμένο χαλίκι.

Ένα μείγμα 1% μάσκες και 99% RCA βρέθηκε να είναι το βέλτιστο μείγμα. Παρέχοντας ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό βάσης για δρόμους, που πληρούν όλες τις απαιτήσεις.
Και επιπλέον αυτό το μείγμα παρέχει πραγματικά τη λύση για δύο περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατασκευή, η ανακαίνιση και η κατεδάφιση αντιπροσωπεύουν περίπου τα μισά απόβλητα που παράγονται ετησίως παγκοσμίως.

Έτσι, η χρήση μερικών από τα απορρίμματα από την κατασκευή για την κατασκευή RCA για δρόμους θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του ποσού που πρόκειται να καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

μάσκα κορονοϊός

Λύσεις για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στο περιβάλλον

“Η πανδημία COVID-19 δεν δημιούργησε μόνο μια παγκόσμια για την υγεία και την οικονομική κρίση.

Αλλά είχε δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τόνισε ο καθηγητής Τζι Λι που ηγείται της ερευνητικής ομάδας της Σχολής Μηχανικών του RMIT

Εάν μπορέσουμε να σκεφτούμε την κυκλική οικονομία σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα αποβλήτων, μπορούμε να αναπτύξουμε τις έξυπνες και βιώσιμες λύσεις που χρειαζόμαστε”.

 

Διαφήμιση