Αρχική COVID-19 ΥΠΑ: Τι ισχύει για όσους έρχονται από το εξωτερικό

ΥΠΑ: Τι ισχύει για όσους έρχονται από το εξωτερικό

0
Αεροπλάνο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε 7ήμερη καραντίνα θα μπαίνουν όλοι οι επιβάτες από διεθνή δρομολόγια που φθάνουν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, επεκτείνονται οι υφιστάμενες covid-19 οδηγίες για πτήσεις εξωτερικού με ισχύ έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 στις 24:00.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ε.Ε., υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες.

Μάλιστα, εάν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, ο περιορισμός ισχύει για αυτό το διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους.

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού θα πραγματοποιείται rapid test κατά την άφιξή τους με την διαδικασία που προβλέπεται στο Passenger Locator Form.

Προσοχή για επιβάτες από Ηνωμένο Βασίλειο

Συγκεκριμένα για όσους εισέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνεται αμέσως rapid test κατά την άφιξή τους και οι συγκεκριμένοι, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα 7 ημερών, όταν αυτές παρέλθουν θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε PCR τεστ, το οποίο να βγει αρνητικό.

Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό η καραντίνα θα ισχύει για επιπλέον 14 μέρες.

Τι ισχύει αναλυτικά για τις πτήσεις

Για τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού ισχύουν τα εξής:

  • Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του PLF.
  • Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.
  • Τουρκία και Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
  • Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
  • Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΟΥ: “Στην κρίσιμη καμπή της πανδημίας, βρίσκεται η Ευρώπη”
Επόμενο άρθροΠοια άλλα εμβόλια εκτός του covid-19 χρηματοδοτούνται με 250 εκατ. ευρώ