Αρχική Special Topics Ποια άλλα εμβόλια εκτός του covid-19 χρηματοδοτούνται με 250 εκατ. ευρώ

Ποια άλλα εμβόλια εκτός του covid-19 χρηματοδοτούνται με 250 εκατ. ευρώ

0
Εμβόλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φαρμακοβιομηχανία ζήτησε περί τα 300 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η ετήσια ζήτηση των εμβολίων για τη φετινή χρονιά, αλλά όπως φαίνεται η κυβέρνηση κλείνει στα 250 εκατ. ευρώ. 

Τα συγκεκριμένα ποσά δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια του κορονοϊου –καθώς για αυτά οι συμφωνίες με τις εταιρείες γίνονται κεντρικά από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά 33 εμβόλια, μεταξύ των οποίων η γρίπη, ο έρπητας ζωστήρας αλλά και ο πνευμονιόκοκκος.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι ενώ εμβόλια μπορεί να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο η μερίδα του λέοντος του εμβολιασμού πραγματοποιείται το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς, δηλαδή από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο.  

Και ενώ τελικά το διαθέσιμο ποσό για τα εμβόλια μπορεί να αλλάξει –σε αυτό θα συμβάλλει και η εξέλιξη της πανδημίας -το σίγουρο είναι ότι θα είναι ξεχωριστός προϋπολογισμός και άρα δεν θα επιβαρύνει τον κεντρικό κορμό του προϋπολογισμού για το φάρμακο που είναι 2,01 δις. ευρώ. 

Βρέθηκαν τελικά τα χρήματα για να κλείσει το 2020

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ορίστηκε αρχικώς για τα εμβόλια κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά που τα εμβόλια βγήκαν εκτός του κεντρικού-γενικού προϋπολογισμού με δικό τους κονδύλι.

Όμως για τη συγκεκριμένη περίοδο το αποτύπωμα των εμβολίων (με την υπέρβαση) έφτασε τα 165 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι με τα 100 εκατ. Ευρώ καλύπτονταν  μόνο 3 εμβόλια από διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες ενώ ακάλυπτα έμεναν άλλα 30 περίπου διαφορετικά εμβόλια.

Οι τρεις κατηγορίες που καλύφθηκαν ήταν:

  • Εμβόλια της γρίπης: 55 εκατ. ευρώ
  • Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου: 40 εκατ. ευρώ
  • Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα: 10 εκατ. ευρώ

Το θέμα ωστόσο, είναι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αυτό να μην ξανασυμβεί και αυτό μπορεί να γίνει αν οι αρμόδιοι λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και επικρατούν λόγω της πανδημίας στις πραγματικές τους όμως διαστάσεις.

Κάτι που, όπως υπονοείται δεν συνέβη το 2020, όπου η ζήτηση εμβολίων ήταν σχεδόν διπλάσια έναντι του σχετικού διαστήματος του 2019 – μάλιστα κάποια στιγμή παρατηρήθηκε και έλλειψη στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου – για προφύλαξη από τον κορωνοϊό.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση