Αρχική Θεραπείες Βαίνουμε ολοταχώς στην εποχή των mRNA εμβολίων

Βαίνουμε ολοταχώς στην εποχή των mRNA εμβολίων

0
vaccine
Φωτό: agro-chemistry.com
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Γρήγορη παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες, φθηνότερα, ασφαλή και αποτελεσματικά. Προβλέπεται ότι στο εγγύς μέλλον όλο και περισσότερα εμβόλια, ακόμη κι από τα ήδη υπάρχοντα θα μεταπηδήσουν στην mRNA τεχνολογία, υποστηρίζουν υγειονομικοί. Και όπως φαίνεται μάλλον έχουν δίκιο.

mRNA τεχνολογία σε εμβόλια για τον ιό HIV, την εποχική γρίπη και τον ιό Nipah

Η Moderna, η εταιρεία βιοτεχνολογίας που έχει δημιουργήσει το ένα από τα δύο εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA και έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από τις ρυθμιστικές αρχές για την καταπολέμηση του Κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία για την ανάπτυξη εμβολίων και για άλλες σοβαρές ασθένειες. Στο πλαίσιο αυτό, στα σχέδια της περιλαμβάνονται εμβόλια για τον ιό HIV, την εποχική γρίπη και τον ιό Nipah.  

Το πλάνο της Moderna για την εποχική γρίπη είναι ένα συνδυαστικό εμβόλιο που θα στοχεύει τόσο την κανονική γρίπη όσο και το SARS-CoV-2, τον ιό που οδηγεί στο COVID-19. Το υποψήφιο εμβόλιο για τον HIV αναμένεται να συμμετάσχει στις δοκιμές Φάσης 1 φέτος. Ο ιός Nipah, από την άλλη, είναι μια εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και νευρολογικά συμπτώματα και η οποία αποτελεί ιδιαίτερα απειλή στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Η τεχνολογία στις υπηρεσίες της σκλήρυνσης κατά πλάκας

multiplesclerosis 1025x559 1Η BioNTech, ξεκίνησε μια νέα έρευνα που δείχνει ότι ένα εμβόλιο mRNA μπορεί επίσης να λειτουργήσει  θετικά στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι ένα εμβόλιο mRNA που κωδικοποιεί ένα αυτοαντιγόνο που σχετίζεται με τη νόσο βελτίωσε επιτυχώς τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα άρρωστα ζώα και απέτρεψε την εξέλιξη της νόσου στα τρωκτικά που έδειχναν πρώιμα σημάδια σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Science.

Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας σε ποντίκια που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA όταν σημειώθηκαν μικρά συμπτώματα ασθένειας όπως παράλυση της ουράς, η θεραπεία απέτρεψε την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου και αποκατέστησε τις κινητικές λειτουργίες. 

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19;

ΕμβολιασμόςΗ λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.

Δημιουργία ανοσίας: Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. 

Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Για τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία.

Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. 

Χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές Τεχνολογίες στην παραγωγή τους

Εμβόλια Νουκλεικού Οξέος (ΜRNA) BionTech-Pfizer/ Moderna/ Curevac

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19. 

Εμβόλια βασισμένα σε πρωτεΐνη: Sanofi/GSK

Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό. Τα τμήματα αυτά αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και να ανταποκριθεί με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Εμβόλια ιικού φορέα: AstraZeneca/Johnson&Johnson

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19. 

Με πληροφορίες από techcrunch.com, fiercebiotech.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση