Αρχική Περιβάλλον “Σούπερ γιαγιάδες” από την Φινλανδία κατά της κλιματικής αλλαγής

“Σούπερ γιαγιάδες” από την Φινλανδία κατά της κλιματικής αλλαγής

0
ακτιβίστριες γιαγιάδες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο βορειότερο τμήμα της Ευρώπης, 12 γιαγιάδες από την Φινλανδία έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που πιέζει για περιβαλλοντικές αλλαγές. Με το βλέμμα στραμμένο στην κλιματική αλλαγή, ο στόχος τους είναι απλός. Να διασφαλίσουν ότι τα εγγόνια τους θα έχουν ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

Η οργάνωση τους Aktivistimummot, που σημαίνει “ακτιβίστριες γιαγιάδες”, έχει πλέον πάνω από 5000 μέλη στο Facebook. Και έχει χαίρουν εκτίμησης και από τους πολιτικούς. Που λαμβάνουν με προσοχή την άποψη τους.

Πώς ξεκίνησε η δράση τους

Όλα ξεκίνησαν τη άνοιξη του 2019 όταν άρχισαν να συζητούν το όραμα τους για μια διαφορετική ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα.

Στο μυαλό τους, υπήρχε ανάγκη να δοθεί περισσότερη ελπίδα, δικαιοσύνη μέσα από πληροφορίες για το κλίμα. Και να ξεκινήσει μια κοινότητα ακτιβιστών πολλαπλών γενεών στη Φινλανδία.

Αυτό που ξεκίνησε ως “μικρόβιο” μιας ιδέας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Ελσίνκι έχει μετατραπεί σε μια ακμάζουσα κοινότητα με πάνω από 6.000 γιαγιάδες στην χώρα να βοηθούν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι ακτιβίστριες γιαγιάδες δεν είναι τυχαίες. Η Ανου Χάρκι είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη. Πριν αποσυρθεί, εργάστηκε στον περιβαλλοντικό τομέα.
Τώρα είναι πρεσβευτής για το Σύμφωνο για το Κλίμα της ΕΕ, ηγέτης της Κλιματικής Πραγματικότητας για τη ΜΚΟ του Al Gore The Climate Reality Project. Και το πιο σημαντικό όπως λέει η ίδια είναι “μια ακτιβίστρια γιαγιά”.

ακτιβίστριες γιαγιάδες

Πριν από την πανδημία, οι ακτιβίστριες γιαγιάδες πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις. Εμπειρογνώμονες, ενημέρωναν το κοινό για το κλίμα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Λόγω του Covid-19, δεν είναι πλέον δυνατή η διοργάνωση των παρουσιάσεων. Και η Aktivistmummot έχει στραφεί στην οργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων.

Η ομάδα τους στο Facebook συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα και είναι ένα μείγμα ηλικιωμένων και νέων.

Όλα τα μέλη της ομάδας δεν είναι σκληροπυρηνικοί πολεμιστές του κλίματος. Είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν για το πρόβλημα. Και ζητούν πληροφορίες.

“Η υπερβολική κατανάλωση δεν φέρνει ευτυχία”, λένε οι ακτιβίστριες γιαγιάδες

Η Aktivistimummot θέλει επίσης να αποδείξει ότι μια βιώσιμη και ικανοποιητική ζωή δεν είναι απαραίτητα δύσκολο να επιτευχθεί.
Ότι η καύση ορυκτών καυσίμων και η διαβίωση με τρόπο που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή δεν είναι το status quo.

Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι να κάνει τους Φινλανδούς να συνειδητοποιήσουν ότι οι αλλαγές που απαιτούνται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν είναι δύσκολες. Και στην πραγματικότητα, κάνουν τη ζωή καλύτερη. “Η υπερβολική κατανάλωση δεν φέρνει ευτυχία”, λένε οι ακτιβίστριες γιαγιάδες.

Μέσω της ομάδας Facebook οι ηλικιωμένοι μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες και συμβουλές για διαφορετικούς τρόπους, για έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής.
Οι γιαγιάδες συνεργάζονται επίσης με άλλους οργανισμούς σε διαφορετικά έργα.

Τον Οκτώβριο συνεργάστηκαν με το φινλανδικό δίκτυο 4Η για να συγκεντρώσουν χρήματα για να φυτέψουν 10.000 δέντρα.

Στους εθελοντές και συνεργάτες δίνουν δώρο ένα ζευγάρι χειροποίητες μάλλινες κάλτσες. Για να είναι πάντα μαζί τους “το πνεύμα της γιαγιάς”, όπως λένε χαρακτηριστικά.

 

Διαφήμιση