Αρχική COVID-19 Β. Κικίλιας: Δίκτυο θα παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του SARS-COV-2

Β. Κικίλιας: Δίκτυο θα παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του SARS-COV-2

0
0122

Σύνταξη: ecozen.gr

Δίκτυο θα παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του SARS-COV-2 και θα συνδράμει στις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για το ζήτημα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Άννα Παππά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα και ανησυχεί το υπουργείο ως εξέλιξη. Για αυτό το λόγο, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με το ECDC και τη Διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

“Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και η Κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των πολιτών”, ανέφερε ο κ. Κικίλιας. 

Πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας έχει αναλάβει το ΙΙΒΕΑΑ

“Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας” συμπλήρωσε ο Δ. Θάνος. 

“Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα. 

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν.”

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here