Αρχική COVID-19 Στις επάλξεις ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών

Στις επάλξεις ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών

0
παιδί - σχολείο

Σύνταξη: ecozen.gr

Ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τι θα ισχύσει με τους γονείς

Θα υπάρχει επιπλέον πρόβλεψη για την αποφυγή συγχρωτισμού γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα προβλέπεται η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών), αλλά και η χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον Κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν άμεσα αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Σε ισχύ η χρήση μάσκας

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Το κλείσιμο των σχολείων πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένο έχει τονίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC).

Σε αναλύσεις του το ECDC έχει επισημάνει ότι το μέτρο κλεισίματος των σχολείων αποτελεί έσχατη λύση για τον έλεγχο των ασθενειών και – ακόμη και όταν αποφασίζετε – θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένο, με ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις στα παιδιά και ιδίως στα πιο ευάλωτα άτομα.

Τακτικά τεστ και έλεγχος

Σε σχέση με τα τεστ για τον κορονοϊό στο σχολικό περιβάλλον, οι ειδικοί του ECDC συνιστούν να γίνονται σε μέγιστο βαθμό, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Πάντως, από το άνοιγμα των σχολείων σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, το περασμένο φθινόπωρο, προέκυψε πως οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων παρατηρήθηκαν σε δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1.185 περιπτώσεις σε 12 χώρες) και ακολουθούν τα δημοτικά σχολεία (739 περιπτώσεις) και οι προσχολικές δομές (283 περιπτώσεις).

Αφορούσαν κυρίως λιγότερα από 10 κρούσματα, τα οποία – σε ορισμένες περιπτώσεις – έφταναν έως και τα 80. Οι υπεύθυνοι σε 11 από τις 12 χώρες που συμμετείχαν στη σχετική ανάλυση δήλωσαν πως τα κρούσματα αφορούσαν μαθητές και δασκάλους, με εξαίρεση τη Δανία, όπου αφορούσαν μόνο μαθητές.

Η ανίχνευση πολλαπλών κρουσμάτων σε ένα σχολείο, ωστόσο, δεν σημαίνει αυτόματα πως η μετάδοση πραγματοποιήθηκε μέσα στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here