Αρχική Καταστροφές Εκτεταμένες κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Καρδίτσα – Τι πρέπει να γίνει

Εκτεταμένες κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Καρδίτσα – Τι πρέπει να γίνει

0
20210105 Karditsa landslides
Κατολισθήσεις στην Καρδίτσα (05/01/2021) -Φωτό: Ε. Λέκκας -ΕΚΠΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέο κύμα κατολισθήσεων καταγράφηκε στην ΠΕ Καρδίτσας μετά και από την έντονη βροχόπτωση του τελευταίου εικοσιτετραώρου, αλλά και σοβαρές πλημμύρες σε τουλάχιστον 10.000 στρέμματα. Ενώ, ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας εφιστά την προσοχή να μη γίνεται αποσπασματική αντιμετώπιση των φαινομένων ανά τοποθεσία στην Περιφέρεια Καρδίτσας, αλλά συστηματική συνολική διαχείριση, δεδομένου του πλαισίου που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Εκτεταμένες έρευνες από Καθηγητές και Ερευνητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διεξάγονται τώρα στην ορεινή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για την αποτύπωση των περιοχών που κατολισθαίνουν, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε οικισμούς, οδικό δίκτυο και έργα υποδομών.

Η έρευνα δρομολογήθηκε με επείγοντα χαρακτήρα δεδομένου ότι μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκε νέο κύμα κατολισθητικών φαινομένων ακολουθώντας το πρώτο κύμα που συνδέθηκε άμεσα με το Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανό“.

Κατολισθητικά φαινόμενα σε 260 σημεία

20210105 Karditsa
Κατολισθήσεις στην Καρδίτσα (05/01/2021) -Φωτό: Ε. Λέκκας -ΕΚΠΑ

Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 260 θέσεις που αναπτύσσονται κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία τροφοδότησαν με μεγάλες ποσότητες στερεοπαροχής το υδρογραφικό δίκτυο και ενίσχυσαν καθοριστικά το πλημμυρικό κύμα.

Ε. Λέκκας: Να μη γίνεται αποσπασματική αντιμετώπιση

Ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας επισήμανε συγκεκριμένα ότι απαιτείται μία συστηματική αποτύπωση και μελέτη του φαινομένου σε όλη του την έκταση και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση ανά τοποθεσία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο για τη μακροπρόθεσμη προστασία και ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψιν και το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Άνω των 10.000 στρεμμάτων έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή

Καρδίτσα πλημμύρες 05012021 ΕΡΤ1
Στρέμματα πλημμύρισαν σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας Καρδίτσας – Φωτό: ΕΡΤ

Τουλάχιστον 10.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει από τις βροχές του τελευταίου 24ώρου στο Δήμο Παλαμά. Ενώ, στον Κοσκινά, τα Ορφανά, τη Λεύκη και το Μακρυχώρι το νερό έφτασε στα χωράφια. Αιτία ήταν η μεγάλη υποχώρηση των αναχωμάτων που είχε πραγματοποιηθεί από τα φαινόμενα του Ιανού νωρίτερα το 2020. Χαρακτηριστικά, κτηνοτρόφος αναγκάστηκε τα μετακινήσει τα ζώα του όταν το ποιμνιοστάσιό του υπέστη ζημιές, στο δρόμο από Παλαμά προς Κοσκινά.

Διαφήμιση