Αρχική Καταστροφές Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου απειλεί καταφύγιο άγριας ζωής (pics-video)

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου απειλεί καταφύγιο άγριας ζωής (pics-video)

0
παγόβουνο
Οι απότομες κάθετες πλευρές, ύψους περίπου 30 μ., κατά μήκος του παγόβουνου / Φώτο Facebook @British Forces South Atlantic Islands (BFSAI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο το A 68a, που έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική ταξιδεύει από το 2017. Έχει μέγεθος  διπλάσιο από το Λουξεμβούργου. Τώρα, βρίσκεται στο νησί της Νότιας Γεωργίας και απειλεί το καταφύγιο άγριας ζωής.

Οι ειδικοί ανησυχούσαν όλο και περισσότερο. Γιατί μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.

παγόβουνο
Ορατό από απόσταση / Φώτο Facebook @British Forces South Atlantic Islands (BFSAI)

Οι καταστροφές που προκαλεί το παγόβουνο

«Το παγόβουνο πρόκειται να προκαλέσει καταστροφή στα οικοσυστήματα της περιοχής. Καταστρέφει τον πυθμένα της θάλασσας. Εξοντώνοντας τις κοινότητες των σφουγγαριών, των εύθραυστων αστεριών, των σκουληκιών και των αχινών του βυθού. Μειώνοντας έτσι τη βιοποικιλότητα, εξηγεί ο καθηγητής Geraint Tarling, οικολόγος της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS).

Αυτές οι κοινότητες βοηθούν στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα στον ιστό του σώματος και στα γύρω ιζήματα.

Η καταστροφή από το παγόβουνο θα απελευθερώσει αυτόν τον αποθηκευμένο άνθρακα πίσω στο νερό. Και ενδεχομένως, στην ατμόσφαιρα. Κάτι που θα είχε περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο».

παγόβουνο
Τα συντρίμμια του παγόβουνου / Φώτο Facebook @British Forces South Atlantic Islands (BFSAI)

Το ταξίδι του A 68a

Tο 2017, ένα τεράστιο κομμάτι πάγου μεγέθους μιας μικρής χώρας αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική.

Με μέγεθος 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διπλάσιο από το μέγεθος του Λουξεμβούργου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αυτή η τεράστια μάζα κατεψυγμένου νερού παρασύρεται σιγά-σιγά στον ωκεανό από τότε. Άρχισε να κινείται βόρεια το 2018. Ήταν μέχρι το περασμένο έτος, όταν το παγόβουνο, με την ονομασία A 68a, γρήγορα προωθήθηκε στον Νότιο Ατλαντικό από ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (BFSAI) με την κυβέρνηση της Νότιας Γεωργίας και τα Νησιά Νότιου Σάντουιτς (GSGSSI) και τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα (BAS) που παρακολουθούν την πρόοδο του A68 a.

παγόβουνο

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, συρρικνώθηκε και έσπασε στα δύο. Βέβαια είναι ακόμα τόσο μεγάλο. Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη BFSAI. Λόγω του μεγέθους του δεν μπορούν να δείξουν όλη την επιφάνεια του.

παγόβουνο
Τα συντρίμμια του παγόβουνου / Φώτο Facebook @British Forces South Atlantic Islands (BFSAI)

Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι οπτικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη της μελλοντικής συμπεριφοράς του παγόβουνου. Καθώς και στην εξακρίβωση της κλίμακας της απειλής για την τοπική περιοχή.

παγόβουνο
Η πιο κοντινή εικόνα των κατακόρυφων πλευρών αποκαλύπτει σήραγγες κάτω από το παγόβουνο. Καθώς και βαθιές σχάρες που εκτείνονται προς τα κάτω. Αυτά επισημαίνουν πιθανές αστάθειες οι οποίες με περαιτέρω ανάλυση, θα μπορούσαν να υποδείξουν την επακόλουθη συμπεριφορά του παγόβουνου / Φώτο Facebook @British Forces South Atlantic Islands (BFSAI)

Ένα RAF A400M από το BFSAI έχει διεξαγάγει αναγνώριση του παγόβουνου A 68a, που διανύει το Νότιο Μέτωπο της Ανταρκτικής, παραμένει στην πορεία του προς το νησί της Νότιας Γεωργίας.

Η απειλή για πιγκουίνους και φώκιες

Η Νότια Γεωργία είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον κόσμο. Το απομακρυσμένο νησί φιλοξενεί εκατομμύρια πιγκουίνους. Καθώς και φώκιες, άλμπατρος και άλλα σπάνια άγρια ​​ζώα. Από τα 30 είδη πουλιών που εκτρέφονται εκεί, 11 θεωρούνται ότι απειλούνται.

Χωρίς μόνιμους κατοίκους, το νησί έχει επίπεδα βιοποικιλότητας συγκρίσιμα με τα νησιά Γκαλαπάγκος. Για τη διατήρηση αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος, η κυβέρνηση της Νότιας Γεωργίας και των Νήσων Νότιου Σάντουιτς δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο στην περιοχή το 2012.

πιγκουίνοι

Παρά το γεγονός ότι τεράστιο παγόβουνο άρχισε να διαλύεται τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τα πλάσματα που έχουν το σπίτι τους στην Νότια Γεωργία.

Το παγόβουνο μπορεί να παγιδευτεί στην ακτή του νησιού

Το κομμάτι κατευθύνεται τώρα νοτιοανατολικά. Και οι επιστήμονες αναμένουν ότι ένα ρεύμα θα το μεταφέρει στην ανατολική ακτή του νησιού.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, εάν το παγόβουνο παγιδευτεί στην ακτή του νησιού, θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για έως και 10 χρόνια.

Διαφήμιση