Αρχική COVID-19 Σε αυξητική πορεία κινούνται τα κρούσματα – Καμπανάκι ειδικών για Αττική

Σε αυξητική πορεία κινούνται τα κρούσματα – Καμπανάκι ειδικών για Αττική

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Σε αυξητική πορεία κινούνται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των ειδικών για την ραγδαία αύξηση τους. Μάλιστα, σήμερα καταγράφονται 800 νέα κρούσματα, εμφανώς αυξημένα σε σχέση με χθες, ενώ παράλληλα σταθερός αλλά με χαμηλή πτωτική πορεία παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Η Αττική για ακόμα μία ημέρα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων καταγράφοντας 290 νέα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 92 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Παράλληλα, ανησυχητικοί εμφανίζονται οι αριθμοί σε Αχαΐα, στην οποία καταγράφονται 47 κρούσματα, σε Λάρισα με 28 κρούσματα και σε Πιερία με 27.

Μετά και τη σημερινή καταγραφή των νέων κρουσμάτων ο συνολικός αριθμός στη χώρα μας ανέρχεται στα 144293, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι από τα 800 σημερινά κρούσματα τα 11  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον, από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, οι 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι τα 5598 κρούσματα (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 43583 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει μία σταθερά πτωτική τάση, καταγράφοντας σήμερα 362 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 250 (69.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 954 ασθενείς.

Τέλος, πτωτική πορεία παρουσίασε και ο αριθμός των θανόντων καθώς σήμερα καταγράφηκαν 32 νέοι. Μετά και τη σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους φθάνει τους 5227 θανάτους. Από τους 5227 οι 3087 (59.1%) ήταν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Των κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για Αττική

Για ένα τρίτο κύμα μιλούν οι ειδικοί ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν και χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς πιστεύουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι μάλιστα λίγοι και εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα τρίτο κύμα πανδημίας, περίπου τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας.

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι οι ειδικοί εκφράζουν τους έντονους φόβους τους ότι ενδέχεται να γίνει Θεσσαλονίκη και η Αττική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών.

«Είναι σαφές πως αν αφήσουμε το τρίτο κύμα να εξελιχθεί και αν δεν προσέξουμε εύκολα θα επανέλθουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου», τόνισε η Παπαευαγγέλου.

Που εντοπίζονται

κα1

κα2

κα3

κα4

κα5

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση