Αρχική COVID-19 Σαρώνει ο κορονοϊός σε Αγγλία και ΗΠΑ – Νέο κύμα με δραματικά...

Σαρώνει ο κορονοϊός σε Αγγλία και ΗΠΑ – Νέο κύμα με δραματικά ρεκόρ

0
Αγγλία
Εικόνα: Matt Dunham
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αγγλία με τους θανάτους από κορονοϊό να διπλασιάζονται ραγδαία και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύσσει την κατάσταση στα νοσοκομεία ως “μείζον” θέμα. Παράλληλα, αντίστοιχη τραγική κατάσταση επικρατεί και στις ΗΠΑ με 290.000 κρούσματα και ολόκληρη την χώρα να έχει καταντήσει κινητό νεκροτομείο.

Ο τραγικός απολογισμός στο Λονδίνο

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κηρύσσει την κατάσταση στα νοσοκομεία τη χώρας κρίσιμη, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι υπηρεσίες υγείας θα κλονιστούν και πολλοί θα χάσουν τη ζωή τους χωρίς άμεση αντιμετώπιση.

Μάλιστα, χθες δήλωσε ότι το ποσοστό μόλυνσης από κορονοϊό υπερέβη τα 1.000 ανά 100.000 άτομα, με αύξηση 27% στους νοσοκομειακούς ασθενείς μεταξύ 30 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση 35%, σε σχέση με την προηγούμενη έξαρση της πανδημίας, στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα άτομα που νοσηλεύονται ξεπερνούν πλέον τα 7.000.

Τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι 1 στους 30 Λονδρέζους έχει κορονοϊό και σε ορισμένες περιοχές 1 στους 15.

Ο τραγικός απολογισμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφτασε χθες να μετράει αδιανόητους αριθμούς νέων θανάτων και νέων κρουσμάτων, καταγράφοντας το χειρότερο αρνητικό ρεκόρ μέσα σε μία βδομάδα. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες επτά ημέρες, οι θάνατοι διπλασιάστηκαν σε 1.325 και τα νέα κρούσματα σε 68.000.

Παράλληλα, η SAGE, η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι το ποσοστό R φτάνει στο 1,4 και έως 150.000 άτομα είναι θετικοί στο κορονοϊό σε καθημερινή βάση.

Αναπόφευκτα τα ακόμα σκληρότερα μέτρα

Με την κατάσταση να έχει ξεφύγει και την Αγγλία να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, οι υπουργοί μελετούν αναπόφευκτα την επιβολή ακόμα σκληρότερων μέτρων.

Με την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων προσπαθούν να “πιέσουν” όσους περισσότερους Βρετανούς πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η νέα σκληρή κυβερνητική διαφημιστική εκστρατεία που προωθείτε, προειδοποιεί τους πολίτες ότι εάν φύγουν από τα σπίτια τους, «οι άνθρωποι θα πεθάνουν» ενώ παράλληλα τους καλεί να «συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον ιό».

Ο τραγικός απολογισμός στις ΗΠΑ

Παράλληλα, τα αρνητικά ρεκόρ στις ΗΠΑ, δεν έχουν τέλος. Ολόκληρη η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια δραματική έξαρση της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι ανυποχώρητος.

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα αρνητικά ρεκόρ, καθώς μετρούν 368.000 νεκρούς επί συνόλου 21,8 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Την Πέμπτη μάλιστα, η χώρα κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων φτάνοντας τον αριθμό 4.027, σημειώνοντας τους περισσότερους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Σημειώνεται ότι την άνοιξη, όταν οι νεκροί αυξήθηκαν στη Νέα Υόρκη, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων δεν ξεπέρασε ποτέ τους 2.600.

Την Παρασκευή, επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 290.000 κρούσματα ενώ παράλληλα έχασαν την ζωή τους ακόμα 3.676 άνθρωποι, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί ξεπέρασε τα 21,56 εκατομμύρια.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η πιο πρόσφατη πρόβλεψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι οι θάνατοι μέχρι το τέλος του μήνα θα κυμαίνονται μεταξύ 405.000 και 438.000.

Παράλληλα, τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν “πλημμυρίσει” από τους ασθενείς με κορονοϊό, με περίπου 131.000 άτομα να νοσηλεύονται. Η υποστήριξη και η καθοδήγηση τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απαραίτητη εάν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε ελπίδα επίτευξης στόχων.

California OES via AP, File
Καλιφόρνια OES μέσω AP, File

Ο τραγικός απολογισμός συνεχίζεται παρά τον ερχομό των εμβολίων

Η έξαρση της πανδημίας και αυξανόμενος αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ παραμένει ακόμα και τη στιγμή που η χώρα κάνει τον αγώνα της για την διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μία διαδικασία που έχει ωστόσο κριθεί και χαρακτηριστεί ως αργή.

Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μασκαράτα», την διανομή των εμβολίων, υπογραμμίζοντας: “Τα εμβόλια μας δίνουν ελπίδα, όμως η διανομή τους ήταν μια “μασκαράτα”. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε επιχειρησιακό επίπεδο που θα αντιμετωπίσουμε ποτέ ως έθνος”.

Παράλληλα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αναγκαία η παροχή μεγαλύτερης και άμεσης βοήθεια προς τις οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης 2.000 δολαρίων στην καθεμία.

Μέχρι στιγμής τα εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έλαβαν την πρώτη δόση, όπως ανέφερε το CDC και έχουν διανεμηθεί άλλες 21,4 εκατομμύρια δόσεις.

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς που είχαν υποσχεθεί.

«Ο αργός ρυθμός διάθεσης εμβολίων οδήγησε σε ανησυχία σχετικά με το αν οι εμβολιασμοί, όλων των ατόμων που είναι σε θέση να λάβουν το εμβόλιο, θα συμβεί το συντομότερο, όπως είχαν αναφέρει οι ομοσπονδιακοί ηγέτες», έγραψε χθες η Αμερικανική Νοσοκομειακή Ένωση.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση