Αρχική COVID-19 Έρευνα: Φάρμακο για άμεση ανοσία από τον κορονοϊό;

Έρευνα: Φάρμακο για άμεση ανοσία από τον κορονοϊό;

0
coronavirustest2 1025x559 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φάρμακο το οποίο δίνει άμεση ανοσία στον κορονοϊό ευελπιστούν πως βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες. Πρόκειται για μια θεραπεία με αντισώματα οι οποία θα χορηγούνται σε άτομα που έχουν εκτεθεί στην Covid-19 και θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, εάν το φάρμακο εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια αρχή αφότου πρώτα ελεγχθούν τα στοιχεία της μελέτης, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στην αγορά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2021.

Οι πρωταγωνιστές του νέου φαρμάκου

Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, την ίδια βρετανική φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε ένα από τα εμβόλια κατά του Kορονοϊού. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι οι δοκιμές θα δείξουν ότι το κοκτέϊλ των αντισωμάτων που περιέχονται στο φάρμακο θα προστατεύει μακροπρόθεσμα από την νόσο, για διάστημα από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή το λαμβάνουν σε δύο δόσεις, τη μία μετά την άλλη. 

Η θεραπεία θα δοκιμαστεί παγκοσμίως

Σύμφωνα με την Daily Mail Βρετανοί επιστήμονες από το University College London Hospital NHS (UCLH) έχουν ήδη χορηγήσει το φάρμακο σε δέκα άτομα στο πλαίσιο της νέας δοκιμής που ονομάζεται Storm Chaser, ενώ σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη νέα θεραπεία σε 1.125 άτομα σε όλο τον κόσμο. 

Η νέα θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από Covid-19.

Ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο University of East Anglia που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από Covid-19.

«Εάν αντιμετωπίζετε εστίες σε περιβάλλοντα όπως τα κέντρα φροντίδας ή εάν έχετε ασθενείς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19, όπως οι ηλικιωμένοι, τότε αυτό θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δοκιμές που βρίσκονται στη φάση 3, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να κρατήσει ζωντανούς ανθρώπους που διαφορετικά θα πέθαιναν. Άρα πρέπει να είναι πολύ σημαντικό», είπε.

«Εάν είχατε μια εστία σε ένα κέντρο φροντίδας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα κοκτέϊλ αντισωμάτων για να ελέγξετε το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό, δίνοντας το φάρμακο σε όλους – ενοίκους και προσωπικό – που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ομοίως, εάν ζείτε με την ηλικιωμένη γιαγιά σας και εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι μολυνθείτε, τότε θα μπορούσατε να της δώσετε αυτό για να την προστατέψετε».

Θεραπεία και για άτομα που δεν απέκτησαν ανοσία από τα εμβόλια

lab tubes Σε μια ξεχωριστή δοκιμή, που ονομάζεται Provent, το UCLH διερευνά εάν το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο, τα οποία έχουν πρόσφατα εκτεθεί στον ιό αλλά είτε δεν είχαν κάνει το εμβόλιο είτε δεν έχουν αποκτήσει ανοσία ακόμη κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο, λόγω της υποκείμενης κατάστασής τους. Η έρευνα πραγματοποιείται από τον σύμβουλο μολυσματικών ασθενειών της UCLH, Δρ Nicky Longley, ο οποίος είπε: «Θα στρατολογήσουμε άτομα που είναι μεγαλύτερα ή σε μακροχρόνια περίθαλψη και που έχουν καταστάσεις όπως ο καρκίνος και ο HIV, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο. 

Πηγές: Τhe Guardian, Dailymail, Clinical Trial Arena

Διαφήμιση