Αρχική COVID-19 Πορτογαλία: Αυξημένη η πίεση στα νοσοκομεία – Το 50% των κρουσμάτων από...

Πορτογαλία: Αυξημένη η πίεση στα νοσοκομεία – Το 50% των κρουσμάτων από τον μεταλλαγμένο ιό

0
Πορτογαλία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Πορτογαλία η χώρα που το τελευταίο διάστημα έχει σημειώσει μία δραματική πορεία στη ιστορία της πανδημίας του κορονοϊού, ήρθε αντιμέτωπη με ένα νέο ρεκόρ θανάτων, το οποίο οδήγησε 303 πολίτες να χάσουν την ζωή τους. Είναι πλέον η χώρα με τον υψηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων του κόσμου για τις τελευταίες επτά μέρες, την ίδια στιγμή μάλιστα που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντλήσει σχεδόν όλες του τις δυνάμεις.

«Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται με αδιανόητο ρυθμό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μάρσελο Ρεμπέλο ντε Σούσα.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, η βρετανική μετάλλαξη ευθύνεται για το 32% των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και για το 50% όλων των κρουσμάτων στη Λισαβόνα.

Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία

Η Πορτογαλία η χώρα με τους 10 εκατομμύρια κατοίκους αδυνατεί να διαχειριστεί τον γιγαντιαίο αριθμό ασθενών, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια.

Μερικά εκ των νοσοκομείων είναι πλήρες, ενώ μερικά άλλα συνειδητοποιούν ότι έχει αρχίσει να μειώνεται η παροχή οξυγόνου. Την ίδια στιγμή ο αριθμός γιατρών και νοσοκόμων είναι αυξημένος.

Το προσωπικό του Νοσοκομείου Cascais, που βρίσκεται κοντά στη Λισαβόνα, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν εξαντλημένο.

«Δεν υπάρχει τέλος», είπε μια νοσοκόμα.

Παράλληλα, τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρά μπροστά από τo νοσοκομείο Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα. Τουλάχιστον 10 οχήματα περίμεναν για ώρα μέχρι να βρεθούν διαθέσιμα κρεβάτια για τους ασθενείς.

Μάλιστα, η διευθύντρια του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Σάντα Μαρία της Λισαβόνας, δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Αυτή τη στιγμή, περίπου 60 ασθενείς περιμένουν να εισαχθούν (…) δεν γνωρίζουμε αν οι ασθενείς στα ασθενοφόρα έχουν ήσσονος σημασίας προβλήματα ή αν είναι σε κρίσιμη κατάσταση», αποκάλυψε η Αναμπέλα Ολιβέιρα. Για πρώτη φορά σήμερα, τρεις ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από τη Λισαβόνα στη Μαδέρα για να νοσηλευτούν.”

Νέα μέτρα

Παράταση του τρέχοντος lockdown, μέχρι τις 14 Φλεβάρη, ψήφισε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας.

Οι υπηρεσίες που δεν είναι απαραίτητες μένουν κλειστές, η εξ αποστάσεως εργασία είναι υποχρεωτική όπου είναι δύναται και τα σχολεία έχουν βάλει λουκέτα.

Κλείνουν τα σύνορα

Παράλληλα, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, απαγορεύεται στους Πορτογάλους υπηκόους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες αεροπορικώς, χερσαία ή θαλασσίως τις επόμενες 15 ημέρες, ενώ μάλιστα θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα των 1.200 χιλιομέτρων (750 μίλια) με την Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, τα ταξίδια επιτρέπονται μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή για λόγους υγείας.

Επιπλέον, εργάτες και Πορτογάλοι υπήκοοι που επιστρέφουν στο σπίτι μπορούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα.

Το 50% των ασθενών

Είπε ότι η κατάσταση είχε επιδεινωθεί εν μέρει επειδή η κυβέρνησή του χαλάρωσε τους περιορισμούς στις διακοπές των Χριστουγέννων, με τη χώρα τώρα να αντιμετωπίζει την πιο μεταδοτική νέα παραλλαγή του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε την ευθανασία

Tο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υπερψήφισε σήμερα τη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Έτσι η χώρα γίνεται η τέταρτη στη λίστα της Ευρώπης και η έβδομη παγκοσμίως που δίνει το “πράσινο φως” σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας θανατηφόρας ασθένειας να ζητήσουν από ένα γιατρό την βοήθεια του για να επέλθουν σε ευθανασία.

Σημειώνεται ότι, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές.

Την δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια από γιατρούς για να πεθάνουν, έχουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και υποφέρουν από αφόρητους πόνους. Εξαίρεση αποτελούν όσοι δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Η διαδικασία θα είναι δυνατή μόνο για τους υπηκόους της χώρας και τους νόμιμους κατοίκους της.

Το μόνο που μένει τώρα είναι να επικυρωθεί ο νόμος από τον πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος δήλωσε πως θα σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση