Αρχική Ζώα Οι τάρανδοι κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Οι τάρανδοι κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

0
τάρανδος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δεν είναι μόνο οι πολικές αρκούδες που κινδυνεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και οι τάρανδοι στην Αρκτική απειλούνται επίσης.

Ο τάρανδος διαδραματίζει βασικό ρόλο στα αρκτικά οικοσυστήματα. Και παρέχει αναντικατάστατη κοινωνικοοικονομική αξία σε πολλούς βόρειους λαούς.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιωσιμότητα αυτού του εμβληματικού είδους της Αρκτικής.

Η βοσκή των ταράνδων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαβίωσης των νομάδων Σάμι, στην Λαπωνία.

Οι τάρανδοι κινδυνεύουν από πείνα

Με ήπιους χειμώνες στη Σουηδία, μέλη της κοινότητας λένε ότι τα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα τους αναγκάζουν να ταξιδέψουν περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα αναζητώντας φαγητό για να σώσουν τα ζώα τους από την πείνα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν πάγωμα του χιονιού. Όταν το κρύο επιστρέφει, συσσωρεύονται παχύτερα στρώματα πάγου.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο τάρανδος σκάβει στο χιόνι για να φτάσει στο φαγητό του – τις λειχήνες- που βρίσκεται από κάτω.
Η λειχήνα είναι ένας τύπος μύκητα που διατηρεί τον τάρανδο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Το αδιαπέραστο στρώμα πάγου παγιδεύει την τροφή του. Ένα παρόμοιο φαινόμενο είχε οδηγήσει στο μαζικό λιμό ταράνδων της Αρκτικής στο παρελθόν.

Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και στη Φινλανδία. Η χώρα φιλοξενεί περίπου 200.000 ταράνδους.

Οι επιστήμονες ανησυχούν

Στο χιονισμένο Λάπλαντ, 1.500 βοσκοί βασίζονται στα ζώα για τα προς το ζην. Οι τάρανδοι εκτρέφονται για το κρέας, το γάλα και τη γούνα τους.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο σε αυτά τα ζώα.

Οι αλλαγές στους πληθυσμούς ταράνδων επηρεάζουν πολλούς άλλους οργανισμούς, λένε οι επιστήμονες. Συμπεριλαμβανομένων των λύκων, των αρκτικών θάμνων και των λειχήνων.

τάρανδος

“Η εκτροφή ταράνδων είναι ευάλωτη στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνουν επιστήμονες από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων.

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες χιονιού επηρεάζουν ιδιαίτερα την ικανότητα του ταράνδου να βρει τροφή”.

Οι μέσες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί ενάμιση βαθμό στη Λαπωνία τα τελευταία 150 χρόνια. To Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα. Με την μελέτη “Κλιματική αλλαγή και διαχείριση ταράνδων στη Φινλανδία”.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις -με βάση το σενάριο υψηλών εκπομπών- οι θερμοκρασίες στα μέσα του χειμώνα, πρόκειται να αυξηθούν μεταξύ τεσσάρων και δέκα βαθμών Κελσίου.

Τον Ιούλιο του 2018 το Ροβανιέμι, η πρωτεύουσα της Φινλανδικής Λαπωνίας και η επίσημη πατρίδα του Άγιου Βασίλη, κατέγραψε ένα πρωτοφανές υψηλό 32 βαθμών Κελσίου.

Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι το κλίμα θα συνεχίσει να αλλάζει για δεκαετίες στο μέλλον. Ανεξάρτητα από τις ενέργειες μετριασμού που αναλαμβάνουμε.

Η προσαρμογή το “κλειδί”

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν η ικανότητά τους να προσαρμόζονται είναι αρκετά ευέλικτη, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχιζόμενες ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές στο Βορρά.

Η ικανότητα πολλών ειδών να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση τους τις επόμενες δεκαετίες.

Πρόκειται για μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν ήδη τα είδη στην Αρκτική, όπου η ταχεία περιβαλλοντική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, ο τάρανδος έχει λιγότερη τροφή.
Μια 20ετής μελέτη του Ινστιτούτου James Hutton της Σκωτίας διαπίστωσε ότι οι τάρανδοι γίνονται μικρότεροι και ελαφρύτεροι.

Διαφήμιση