Αρχική Υγεία - Διατροφή Αυξημένη χοληστερίνη μετά τις γιορτές

Αυξημένη χοληστερίνη μετά τις γιορτές

0
christmas 2953719 960 720
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διαπίστωσαν και με στοιχεία, ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώνουν οι γιορτές, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Οι πειρασμοί της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της χοληστερίνης στους περισσότερους ανθρώπους. Με επικεφαλής τη δρα Αν Λάνγκστεντ, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι  είναι έξι φορές πιθανότερο, οι εξετάσεις αίματος να εμφανίσουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως είπε η Λάνγκστεντ, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά στις γιορτές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Atherosclerosis», εννέα στους δέκα, από τα άτομα της μελέτης, είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα. Συνεπώς, όπως τόνισαν οι ειδικοί, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνουμε εξετάσεις, καθώς είναι πιθανό να τα αποτελέσματα να μην είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικά.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι εκείνοι που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης τις ημέρες των εορτών είναι σημαντικό να μην ξεφεύγουν και να μην παρασύρονται σε διατροφικές υπερβολές. καθώς τα ανεβασμένα ποσοστά χοληστερίνης εντείνουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Διαφήμιση