Αρχική Special Topics Πως θα εξασφαλίσετε μεγαλύτερη επιτυχία για τις αποφάσεις της νέας χρονιάς

Πως θα εξασφαλίσετε μεγαλύτερη επιτυχία για τις αποφάσεις της νέας χρονιάς

0
νέοι στόχοι
Διαφήμιση

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Πρώτη μέρα του 2021 σήμερα και με την έναρξη της νέας χρονιάς, συλλογιζόμαστε όσα κατορθώσαμε την προηγούμενη και όσα θέλουμε να πετύχουμε την τωρινή. Είναι η πρώτη μέρα μίας καινούργιας ζωής που θέτουμε νέους στόχους και παίρνουμε νέες αποφάσεις. Πράγματα καινούργια που θέλουμε να φέρουμε στη ζωή μας ή να αλλάξουμε. Πως όμως θα πετύχουμε τους στόχους μας; Πως θα εξασφαλίσουμε την επιτυχία των αποφάσεων μας;

Η διατύπωση των αποφάσεων

Υπάρχει ένας τεκμηριωμένος τρόπος, ικανός να μας κάνει να μείνουμε πιστοί στις αποφάσεις μας. Όλα έχουν να κάνουν με την διατύπωση. Είναι λοιπόν πολύ βασικό, αντί να πούμε στον εαυτό μας ότι θα σταματήσουμε ή θα αποφύγουμε να κάνουμε κάτι, να πούμε ότι θα ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι. Να χρησιμοποιήσουμε λέξεις που έχουν θετική σημασία και όχι αρνητική. Για παράδειγμα, να πούμε στον εαυτό μας “θα ξεκινήσω να είμαι πιο δραστήριος” και όχι “θα σταματήσω να είμαι αδρανής”.

Η μελέτη

Η παραπάνω θεωρία τεκμηριώνεται με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.066 ανθρώπους σε ένα διάστημα ενός έτους.

Έτσι, σύμφωνα με την μελέτη, το 58,9% των ανθρώπων που έθεσαν στόχους προσανατολισμένους στην προσέγγιση, θεωρούσαν τους εαυτούς τους πιο επιτυχημένους ένα χρόνο μετά τη λήψη των αποφάσεων, σε σύγκριση με το 47,1% των συμμετεχόντων που έθεσαν στόχους προσανατολισμένους στην αποφυγή.

“Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να σταματήσετε να τρώτε γλυκά για να χάσετε βάρος, πιθανότατα θα είστε πιο επιτυχημένοι αν λέτε ‘Θα τρώω φρούτα αρκετές φορές την ημέρα’ “, λέει ο ψυχολόγος Per Carlbring, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στο Σουηδία. 

“Στη συνέχεια, αντικαθιστάτε τα γλυκά με κάτι πιο υγιεινό, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσετε βάρος και θα διατηρήσετε την ανάλυσή σας,” πρόσθεσε.

Ο ρόλος της υποστήριξης

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ξεχωριστές ομάδες. Οι ομάδες αποτελούνταν από εκείνους χωρίς καμία υποστήριξη, εκείνους με μερική υποστήριξη και εκείνους με επιπλέον υποστήριξη. Η υποστήριξη σχετίζονταν με το να ζητήσουν βοήθεια από έναν φίλο ή συγγενή και να λάβουν συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα της δεύτερης ομάδας, που είχαν δηλαδή μερική υποστήριξη, είχαν υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας να μείνουν πιστοί στις αποφάσεις τους. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν μεγαλύτερο και από τα άτομα της τρίτης ομάδας που είχαν την μεγαλύτερη υποστήριξη.

Η διαφορά των ποσοστών επιτυχίας μεταξύ της δεύτερη και τρίτης ομάδας δεν ήταν πολύ μεγάλη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο σημείο κορεσμού όσον αφορά την υποστήριξη ή ίσως να υπήρξαν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο η τρίτη ομάδα αξιολόγησε το επίπεδο επιτυχίας της.

Οι κορυφαίοι στόχοι των συμμετεχόντων

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κορυφαίοι στόχοι μεταξύ των συμμετεχόντων αφορούσαν:

  • τη σωματική υγεία – 33%
  • την απώλεια βάρους – 20%
  • τις διατροφικές συνήθειες – 13%
  • την προσωπική ανάπτυξη – 9%
  • την ψυχική υγεία και τον ύπνο – 5%

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μελέτη που έγινε ποτέ για τις αποφάσεις και τους στόχους της Πρωτοχρονιάς και την επίτευξη τους.

Αν λοιπόν φέτος θέλετε να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη επιτυχία για την επίτευξη των στόχων και των αποφάσεων για την νέα χρονιά, ορίστε τις ως κάτι που πρέπει να κάνετε και όχι ως κάτι που πρέπει να αποφύγετε. Είναι επίσης πολύ βοηθητικό να χρησιμοποιήσετε μια σταδιακή προσέγγιση και να ανταμείβετε τον εαυτό σας στο δρόμο.

Δεν μπορείτε να διαγράψετε μια συμπεριφορά, αλλά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κάτι άλλο“, τονίζει ο Carlbring.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση