Αρχική Special Topics Η σημασία της κυκλικής βιοοικονομίας για μία πιο βιώσιμη κοινωνία

Η σημασία της κυκλικής βιοοικονομίας για μία πιο βιώσιμη κοινωνία

0
κυκλική βιοοικονομία
Εικόνα: pixabay/Valiphotos

Το οικονομικό σύστημα των τελευταίων 70 χρόνων έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου οικονομική παραγωγή, πλούτο και ανθρώπινη ευημερία που έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και απώλεια της φύσης, σε βαθμό που απειλεί τη σταθερότητα της οικονομίας και της κοινωνίας. Μάλιστα, θα μπορούσε ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε κατάρρευση του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε. Είναι επομένως αναγκαίο να στραφούμε σε ένα νέο οικονομικό σύστημα που να είναι πιο βιώσιμο, να στραφούμε στην κυκλική βιοοικονομία.

Μερικά παραδείγματα με αριθμούς αποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις του τρέχοντος οικονομικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά:

  • πάνω από το 70% της γης επηρεάζεται από αυξανόμενες ανισότητες
  • το 1/3 της γης υποβαθμίζεται σοβαρά
  • χάνονται δάση με ανησυχητικό ρυθμό
  • έως και 1 εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
  • πάνω από το μισό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (44 τρισεκατομμύρια δολάρια) απειλείται από την απώλεια της φύσης

Είναι γεγονός, ότι απαιτούνται ριζικές μεταβολές των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων, όπως επισημαίνεται και από τη Νέα Έκθεση II του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το «Μέλλον της Φύσης και των Επιχειρήσεων».

Για παράδειγμα:

  • Η αειφόρος διαχείριση των δασών μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030.
  • Η μετατόπιση του ενεργειακού και εξορυκτικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος σε μοντέλα κυκλικά και αποδοτικά σε πόρους, μπορεί να οδηγήσει σε επιχειρηματικές ευκαιρίες 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030.
  • Η συνεργασία με τη φύση στην υποδομή και το σύστημα δομημένου περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει συνολικά επιχειρηματικές ευκαιρίες 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και σε 117 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030.

Κυκλική Συμμαχία Βιοοικονομίας

Τα οφέλη μιας βιώσιμης οικονομίας επομένως είναι πολλά και για να επιταχύνει τον μετασχηματισμό προς μια οικονομία που είναι θετική για το κλίμα και τη φύση, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος, ίδρυσε την Κυκλική Συμμαχία Βιοοικονομίας.

Οι δραστηριότητες της Συμμαχίας καθοδηγούνται από ένα Σχέδιο Δράσης 10 σημείων, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν συνασπισμό πολλών ενδιαφερομένων με στόχο να επαναφέρει τη φύση στο επίκεντρο της οικονομίας.

“Ήρθε η ώρα για τους ηγέτες, σε όλους τους κλάδους, να προχωρήσουν, να είναι τολμηροί στη φιλοδοξία τους και να δείξουν τι είναι δυνατό, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι,” υποστηρίζει ο Κάρολος.

Η σημασία της βιοποικιλότητας

Στόχος της κυκλικής βιοοικονομίας είναι η επίτευξη βιώσιμης ευημερίας σε αρμονία με τη φύση με τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών κεφαλαίων για τον μετασχηματισμό και τη διαχείριση της γης, των τροφίμων, της υγείας και των βιομηχανικών συστημάτων.

Η κυκλική βιοοικονομία χρειάζεται προηγμένη τεχνολογία και καινοτομία τόσο όσο και παραδοσιακές γνώσεις για να πετύχει. Ωστόσο, τελικά βασίζεται στη βιοποικιλότητα ως πραγματική μηχανή της.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιοποικιλότητα καθορίζει την ικανότητα των βιολογικών συστημάτων να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των βιολογικών πόρων μας.

Είναι επομένως θεμελιώδους σημασίας να αναγνωρίσουμε τα οφέλη της κυκλική βιοοικονομίας και να δώσουμε στους αγρότες, στους ιδιοκτήτες δασών και στις εταιρείες βιολογικής βάσης να το κίνητρο να επενδύσουν στη βιοποικιλότητα.

Ανανεώσιμα βιολογικά υλικά

Η μετάβαση προς μια οικονομία θετική για το κλίμα και τη φύση, σημαίνει αντικατάσταση της ορυκτής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντικατάσταση προϊόντων με υλικά χωρίς ορυκτά, για εναλλακτικές λύσεις με λιγότερο άνθρακα.

Για να πετύχει η στροφή προς μια βιώσιμη οικονομία είναι απαραίτητη η χρήση μίας νέας σειράς ανανεώσιμων βιολογικών υλικών.

Η μετατόπιση σε τέτοιου είδους υλικά θα δώσει την ευκαιρία στις βιομηχανίες να καταστούν πιο κυκλικές.

Οι ανανεώσιμοι βιολογικοί πόροι, όπως οι δασικοί πόροι, εάν διαχειρίζονται βιώσιμα, είναι κυκλικοί από τη φύση τους και είναι συχνά εύκολοι στην ανακατασκευή. Είναι γεγονός ότι η βιώσιμη δασοκομία και τα προϊόντα ξυλείας αποτέλεσαν τη βάση για τις αρχικές κυκλικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Τομείς που ασχολούνται με χημικά, υφάσματα, πλαστικά ή κατασκευές χρειάζονται νέα εννοιολογικά επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτομίες με στόχο να γίνουν πιο κυκλικές και χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Η κυκλική βιοοικονομία μπορεί να είναι καταλύτης.

Για παράδειγμα, μπορούμε τώρα να μετατρέψουμε το ξύλο, το πιο ευέλικτο βιολογικό υλικό στη γη, σε ένα νέο επαναστατικό υλικό που ονομάζεται νανοκυτταρίνη. Η νανοκυτταρίνη είναι πέντε φορές ισχυρότερη από τον χάλυβα αλλά και πέντε φορές ελαφρύτερη.  Το πρώτο αυτοκίνητο από νανοκυτταρίνη παρουσιάστηκε πέρυσι στην Ιαπωνία.

Μια νέα γενιά βιώσιμων και κυκλικών υφασμάτων με βάση το ξύλο με πέντε φορές χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις πλαστικές ίνες όπως ο πολυεστέρας είναι τώρα εφικτή.

Οι βιολογικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι

Δεδομένου ότι οι βιολογικοί πόροι, ακόμη και αν είναι ανανεώσιμοι, δεν είναι απεριόριστοι, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη εξασφάλισης βιώσιμων, αναγεννητικών και κυκλικών δασικών συστημάτων ή πρώτων υλών.

Ευκαιρία για την αντιμετώπιση της ανισότητας

Μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές προκλήσεις αυτού του αιώνα είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η εξασφάλιση ευημερίας χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας και υποδομών σε αγροτικές περιοχές.

Ο τρόπος με τον οποίο οι βιολογικοί πόροι διανέμονται, ακόμη και οι δυσκολίες που σχετίζονται με την κινητοποίηση, τη μεταφορά και την επεξεργασία τους προσφέρουν πιθανές ευκαιρίες.

Οι δασικοί πόροι στην Ευρώπη είναι ένα καλό παράδειγμα καθώς καταλαμβάνουν περισσότερο από το 40% της γης και ανήκουν σε περίπου 16 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δασών. Ο δασικός τομέας περιλαμβάνει ήδη περίπου 400.000 εταιρείες, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, και παρέχει περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μια πολύτιμη κοινωνικο-οικολογική υποδομή που πρέπει να αναγνωριστεί και να αναπτυχθεί.

Η ανακατανομή του πλούτου, των θέσεων εργασίας και των υποδομών θα διασφαλίσει ότι έχουμε ανθρώπινο κεφάλαιο έτοιμο να αναλάβει το φυσικό μας κεφάλαιο.

Πηγή: weforum.org

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here