Αρχική Περιβάλλον Η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα αποκτά θεμέλια

Η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα αποκτά θεμέλια

0
Circular Greece
circulargreece.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας με στόχο τη βιώσιμη, πράσινη, κυκλική και ψηφιακή ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας μας, αποκτά τώρα θεμέλια” είπε κατά τον χαιρετισμό του ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, στο εναρκτήριο συνέδριο του έργου LIFE-IP CEI -Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και το Πράσινο Ταμείο.

Ενώ, στη συνέχεια παρουσίασε στο κοινό τον Οδικό Χάρτη για την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα. Το νέο δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, αλλά και τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει το LIFE-IP CEI-Greece στην επίτευξη των στόχων του, υπογράμμισε από την πλευρά του και ο γ.γ. Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κος Μανώλης Γραφάκος.

Βασική αρχή της κυκλικής οικονομίας είναι η επαναχρησιμοποίηση και σε αυτό διαφέρει ουσιαστικά από την ανακύκλωση, καθώς περιλαμβάνει το στάδιο κατά το οποίο όλα τα προϊόντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με όφελος για την οικονομία αλλά και για το περιβάλλον, εφόσον κατά την ανακύκλωση και γενικότερα την επεξεργασία αποβλήτων υπάρχει επιζήμιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Χαιρετισμοί ακολούθησαν από τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Πράσινου Ταμείου, ως συγχρηματοδότη του έργου LIFE-IP CEI-Greece, καθώς και σε άλλα σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο στην χώρα, με άξονα το Περιβάλλον. 

Ακολούθησαν ο κ. Παύλος Δόικος, Θεματικός Συντονιστής για το Περιβάλλον της NEEMO EEIG, από την εξωτερική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων LIFE, ως χρηματοδοτικών εργαλείων για την εκκίνηση δράσεων καινοτομίας στην χώρα και η κα Αναστασία Αρφανάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων η οποία εστίασε στο πρόσφατο έργο της Διεύθυνσης και στα «επόμενα βήματα» του έργου LIFE-IP CEI-Greece.  

Ενώ, το σύνολο του περιεχομένου του Συνεδρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του έργου LIFE-IP CEI-Greece στο YouTube εδώ

14 σημαντικές θεματικές παρουσιάσεις

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 14 σημαντικές θεματικές παρουσιάσεις από τους εταίρους του προγράμματος, με ενδεικτικά θέματα τη συνολική επισκόπηση του έργου LIFE-IP CEI-Greece και των στόχων του (ΥΠΕΝ), την Εναλλακτική Διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), την Κυκλική Οικονομία & τη διαχείριση βιοαποβλήτων στον νησιωτικό χώρο (Δίκτυο ΔΑΦΝΗ), την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων  (Υ.Π.ΕΝ. και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Πράσινων Σημείων και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης).

Ακόμα, την Ολοκληρωμένη Διαχείριση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων (Terra Nova), τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την υποστήριξη της Κυκλικής Οικονονομίας και την Οικοδόμηση Δυναμικού (Πράσινο Ταμείο), τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Κυκλικής Οικονομίας (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) και τέλος, την ανάπτυξη προτύπων για δευτερογενή υλικά και το Εθνικό Αποθετήριο Κυκλικής Οικονομίας (ΕΛΟΤ). 

Παραδείγματα επιτυχίας

Οι θεματικοί άξονες του έργου εμπλουτίστηκαν με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις εξωτερικών ομιλητών που αφορούσαν στην Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία στην Γαλλία από εκπρόσωπο του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Κυκλική Οικονομία, έμπρακτα παραδείγματα υποστήριξης της εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, από εκπροσώπους του Κοιν.Σ.Επ Καλλονή Κελλιά στην Τήνο, και της Εθελοντικής Συμμαχίας για τα απόβλητα Τροφίμων – ΜΠΟΡΟΥΜΕ, καθώς και παρουσίαση του έργου LIFE-Reclaim, με θέμα την Ανάκτηση αποβλήτων από χώρους υγειονομικής ταφής.   

Το συνέδριο, που απευθύνονταν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται με την μετάβαση της χώρας μας στην Κυκλική Οικονομία, παρακολούθησαν περίπου 300 ακροατές,  αριθμός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που το φιλοξένησε σε συνέχεια εγγραφής, καθώς και από το κανάλι του έργου στο YouTube, όπου μεταδόθηκε ζωντανά, με συνολική διάρκεια περίπου 4,5 ώρες. 

Το ακροατήριο συνεχάρη με ενθουσιασμό και κατ’ επανάληψη τους διοργανωτές  του συνεδρίου, για την πολύ επιτυχημένη διεξαγωγή του, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία της 1ης δημόσιας εκδήλωσης του έργου και ενθαρρύνει την ομάδα έργου LIFE-IP CEI-Greece να υπηρετήσει δυναμικά την υλοποίηση των στόχων του. 

 

Διαφήμιση