Αρχική COVID-19 Κλείσιμο των συνόρων εξετάζει η ΕΕ λόγω μετάλλαξης του κορονοϊού

Κλείσιμο των συνόρων εξετάζει η ΕΕ λόγω μετάλλαξης του κορονοϊού

0
ΕΕ σημαία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ταξιδιωτική απαγόρευση σε χώρες που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις, όπως είναι η Βρετανία, εξετάζει η ΕΕ, με το θέμα να έρχεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των 27.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού έχει προκαλέσει υψηλή ανησυχία και για αυτό το ζήτημα αποτελεί μείζον θέμα των ευρω-διαβουλεύσεων, καθώς χώρες της ΕΕ έχουν αναγκαστεί να παρατείνουν τα lockdown, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής.

Στόχος επομένως των συνομιλιών είναι η αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ταξιδιών και από χώρες εντός ΕΕ οι οποίες καταγράφουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων και έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεταλλάξεις, όπως αναφέρει το βρετανικό Guardian.

«Όταν τα κράτη-μέλη το κρίνουν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ελεύθερα να επιβάλουν περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν πληγεί από μεταλλάξεις», υπογραμμίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, μάλιστα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν υπογράμμιζε, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Ο κίνδυνος είναι ότι όταν αυξηθούν οι μολύνσεις σε μια χώρα, αυτή η μετάλλαξη κυριαρχεί και έτσι η διασπορά δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί. Γι’ αυτό είναι αναπόφευκτοι οι ακόμα πιο αυστηροί κανόνες στα εσωτερικά μας σύνορα».

Στο γερμανικό έγγραφο που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ, αναφέρεται επιπλέον: «Η προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ, καθώς και η διασφάλιση της ελευθερίας μετακινήσεων εντός της ΕΕ και τα ταξίδια χωρίς συνοριακούς ελέγχους στην περιοχή Σένγκεν καθιστούν απαραίτητο το γεγονός τα κράτη-μέλη να συντονιστούν για να περιορίσουν τη διασπορά των νέων στελεχών του ιού Sars-CoV-2».

Οι εμπορικές μεταφορές

Προτεραιότητα της γερμανική κυβέρνησης είναι να μην καταρρεύσει η αλυσίδα εφοδιασμού και να μην κλείσουν παντελώς τα σύνορα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρουν πηγές.

Το Βερολίνο έχει προτείνει την λήψη κάποιων μέτρων, όπως, η ύπαρξη σημείων για τεστ στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και η υποχρεωτική καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από περιοχές όπου επικρατούν οι παραλλαγές του ιού.

Υπενθυμίζεται, ότι από τα μέτρα αυτά αίρονται οι μεταφορές, το εμπόριο και οι εργαζόμενοι σε αυτά, όπως επίσης και το υγειονομικό προσωπικό.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπάρχει επιθυμία να κλείσουν εντελώς τα σύνορα για τους πολίτες της ΕΕ, όπως είχε γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση