Αρχική Πολιτισμός Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε στο ιερό της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε στο ιερό της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο

0
ναός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στο ιερό Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο, στην θέση Παλαιοεκκλησιές/Παλαιοχώρια, το οποίο αναφέρεται σε διάφορες αρχαίες πηγές ως το σημαντικότερο ιερό της Εύβοιας.

Η ανακάλυψη του υστεροαρχαϊκού ναού έγινε κατά την διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου, που έλαβε χώρα το διάστημα από 20-7-2020 έως 28-8-2020 στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος (2020-2024) αρχαιολογικής έρευνας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Αμαλίας Καραπασχαλίδου και με επικεφαλής από πλευράς της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, τον Karl Reber, Διευθυντή της Σχολής, και τη συμμετοχή μικρού αριθμού Ελλήνων και Ελβετών φοιτητών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ναός Αμάρυνθος

Ο υστεροαρχαϊκός ναός

Ο υστεροαρχαϊκός ναός που εντοπίστηκε έχει διαστάσεις 10×30 μ. με μία κιονοστοιχία στον κεντρικό άξονα, από το οποίο σώζεται το συμπαγές θεμέλιο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκε τοίχος προγενέστερης φάσης και εσχάρα με ίχνη φωτιάς.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ σε επαφή με τα θεμέλια του κτηρίου εναποτέθηκαν αναθήματα του 7ου και 6ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα μελανόμορφα αγγεία, πήλινα ειδώλια, σφραγιδόλιθοι σε σχήμα σκαραβαίου και ειδώλια από φαγεντιανή εισηγμένα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αγγεία τοπικής παραγωγής όπως πρόχοι με ψηλό λαιμό και υδρίσκες, όμοιου τύπου με αγγεία που έχουν βρεθεί σε μεγάλο αριθμό στις ανασκαφές των αρχαϊκών χώρων λατρείας γυναικείων θεοτήτων στην Ερέτρια.

Να σημειώθει μάλιστα, ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα τεκμηριώνουν τη συμμετοχή του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στις θρησκευτικές πρακτικές των Ερετριέων και των Ευβοέων γενικότερα, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής της Αμαρύνθου με την Ανατολική Μεσόγειο.

ναός

Ανασκαφή της υστεροκλασικής- ελληνιστικής στοάς

Επιπλέον, εντός του απαλλοτριωμένου χώρους, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή της μεγάλης υστεροκλασικής- ελληνιστικής στοάς. Ένα κτήριο μνημειακού χαρακτήρα, που αποτελείται από 27 δωρικούς κίονες στην πρόσοψή του, έχει μήκος 69 μ. και περιέβαλλε το ιερό προς τα ανατολικά. Στα βόρεια, μια στοά και μία σειρά από τρία κτήρια μικρών διαστάσεων οριοθετούσαν το τέμενος. Πρόκειται ίσως για «θησαυρούς» ή ναΐσκους, που παρουσιάζουν κάτοψη παρόμοια με ανάλογα κτήρια σε άλλα μεγάλα ελληνικά ιερά.

Κατά την διάρκεια των ανασκαφικών έργων δεν εντοπίστηκαν ευρήματα, που θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για την ακριβής χρήση τους. Το μόνο που βρέθηκε ήταν ένα θραύσμα μαρμάρινης βάσης αγάλματος με αναθηματική επιγραφή, στο οποίο αναγράφεται η αρχή του ονόματος της Αρτέμιδος.

Το ένα από αυτά τα κτήρια καταστράφηκε από τη δημιουργία ασβεστοκάμινου κατά τα μεσαιωνικά, πιθανόν, χρόνια.

Επιπλέον, δυτικά της στοάς εντοπίστηκε ένα παλαιότερο κτήριο, του 7ου αι. π.Χ., ορθογώνιας κάτοψης μήκους 38 μ. Το κτήριο αυτό λειτουργούσε πιθανότατα ως μνημειώδης είσοδος στο ιερό από τα ανατολικά, αλλά πιθανόν και για λατρευτικές πρακτικές.

Να σημειωθεί ότι ανλαμεσα στα φετινά ευρήματα εντοπίστηκαν νέα θραύσματα ενσφράγιστων κεραμίδων με το όνομα της Αρτέμιδος, όμοια με αυτά που βρέθηκαν το 2017 και επέτρεψαν τότε την ταύτιση του ιερού.

 

Διαφήμιση