Αρχική COVID-19 Ανησυχία για τη μετάλλαξη κορονοϊού – Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς των...

Ανησυχία για τη μετάλλαξη κορονοϊού – Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς των 80-84 ετών

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα κυμαίνεται στα 480 ημερησίως. Ωστόσο, με την μετάλλαξη του ιού να έχει ήδη φέρει σε δυσχερή θέση αρκετές χώρες, η αγωνία κορυφώνεται για την πορεία του και τις επιπτώσεις του. Την ίδια στιγμή, η καταγραφή των θανάτων συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Συνολικά η χώρα μας έχει σημειώσει συνολικά 5.570 θανάτους, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα».

Κικίλιας: “Οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα”

Συλλογίζοντας, την μικρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, ο Κικίλιας, απεύθυνε παράκληση στους πολίτες να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα, λέγοντας συγκεκριμένα: «Τα στοιχεία μας προβληματίζουν για αυτό για άλλη μια φορά δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα προστασίας».

Παράλληλα, η μετάλλαξη του κορονοϊού έχει προβληματίσει έντονα με Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία να βρίσκονται μάλιστα σε δυσχερή θέση.

«Μέχρι το εμβόλιο δεν είχαμε άλλο τρόπο να χτυπήσουμε τον ιό πέρα από τα μέτρα προστασίας» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που φθάσαμε στην αρχή του τέλους, είμαι περήφανος που δείξαμε ωριμότητα και αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια των γιορτών και δεν είδαμε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που φοβόμασταν».

Έντονη ανησυχία για την μετάλλαξη του ιού

Όσο αφορά την μετάλλαξη του κορονοϊού, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις χώρες, το τελευταίο διάστημα, η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, δεν έκρυψε ότι προκαλεί ανησυχία.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στην Πορτογαλία το 20% των κρουσμάτων αφορούν στη μετάλλαξη του κορονοϊού. Οι γιατροί της χώρας πιστεύουν ότι η μετάλλαξη μπορεί να παίζει ρόλο για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου. Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων είναι ένα ακόμα γεγονός που συμβάλει.

Βέβαια, τα λόγια της Μίνα Γκάγκα, ακούστηκαν ανακουφιστικά όσο αφορά το εμβόλιο, καθώς δήλωσε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος του ιού και δεν υπάρχει φόβος για αυτό.

Παράλληλα, η Γκάγκα τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ενώ μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει σταδιακά.

Εκκίνηση εμβολιασμού για ηλικίες 80-84 ετών

Την εκκίνηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 80-84 ετών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία».

Συγκεκριμένα, από αύριο Παρασκευή 22 Ιανουαρίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 80-84 ετών, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, η οποία αναμένεται να ανοίξει στις 18:00 το απόγευμα.

Οδηγίες για το ραντεβού του εμβολιασμού

  • Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει SMS για ραντεβού, αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο πολίτης απαντήσει στο SMS ότι αποδέχεται το ραντεβού. Όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού.
  • Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί το ραντεβού του στο μήνυμα που θα λάβει, τότε δεν θα χάσει το δικαίωμα να εμβολιαστεί αργότερα, ενώ δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε σε φαρμακείο της γειτονιάς είτε σε ΚΕΠ
  • Αν ο πολίτης επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr κι εκεί δεν εμφανίζεται εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που προτιμά, π.χ., αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα (ΤΚ), να αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
  • Μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν για τον σωστό προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού αλλά μετά από έναν μήνα από το αρχικό ραντεβού και στόχος είναι, σύμφωνα με τον Θεμιστοκλέους, «να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση