Αρχική COVID-19 Τι λέει η BioNTech για την καθυστέρηση χορήγησης 2ης δόσης του εμβολίου

Τι λέει η BioNTech για την καθυστέρηση χορήγησης 2ης δόσης του εμβολίου

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της BioNTech κατά του κορονοϊού σε περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης καθυστερήσει, δεν είναι αποδεδειγμένη, σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Η συγκεκριμένη τακτική καθυστέρησης χορήγησης της δεύτερης δόσης, εφαρμόζεται ή εξετάζεται από διάφορες χώρες, με στόχο την επίτευξη εμβολιασμών σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές», προειδοποιεί η εταιρεία.

Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της BioNTech εξηγεί: «ακόμη και αν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μερική προστασία 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία διατηρείται πέραν των 21 ημερών».

Δανία

Στην Δανία ανακοινώθηκε χθες ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου θα χορηγείται έξι εβδομάδες μετά την πρώτη. Σχετικές αποφάσεις αφορούν και το εμβόλιο της Moderna.

«Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους», εξήγησε o επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ τονίζοντας, ότι η ανάλυση αυτή βασίζεται στα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν από τα εργαστήρια και κάνουν λόγο για την χορήγηση της δεύτερης δόσης «19 έως 42 ημέρες» μετά την πρώτη δόση.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπεται η χορήγηση των δύο δόσεων με διάστημα μεταξύ τους μέχρι και 12 εβδομάδων. Σχετικές αποφάσεις αφορούν και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Γερμανία

Στην Γερμανία, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές να εκτιμήσουν τις εναλλακτικές για την επιμήκυνση της χρονικής απόστασης ανάμεσα στις δύο δόσεις, όπως αναφέρει έγγραφο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση