Αρχική COVID-19 Pfizer/ BioNTech: Πιθανές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Pfizer/ BioNTech: Πιθανές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

0
Εμβόλιο

Για πιθανή ύπαρξη κενών στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού της Pfizer/BioNTech, μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν. 

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία ήταν η πρώτη που έλαβε έγκριση για χρήση του εμβολίου της. Ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ. Οι καθυστερήσεις οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η αγανάκτηση της Γερμανίας

Αναστάτωση και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει οι καθυστερήσεις των εμβολίων, στην Γερμανία, με τα εμβολιαστικά κέντρα να κλείνουν προσωρινά μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

“Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας”, εξήγησε ο Σαχίν μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ανυπομονησία για την έγκριση του εμβολίου της Moderna

Την έγκριση του ΕΜΑ αναμένεται να λάβει στις 6 Ιανουαρίου το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna.

Επιπλέον, την άμεση έγκριση από τον ΕΜΑ, για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έχει ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές.

Η αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου ιού

Το εμβόλιο της BioNTech θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό, υπογράμμισε ο Σαχίν και σύμπληρωσε ότι ελέγχουν αν μπορεί να εξουδετερώσει και αυτό το στέλεχος.

Σε ερώτηση που τέθηκε στον Σαχίν, σχετικά με το πως θα αντιμετωπίζοντας μία σοβαρή μετάλλαξη του κορονοϊού, απάντησε ότι το εμβόλιο μπορεί να τροποποιηθεί μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων για να τη αντιμετωπίζει. Αυτό ωστόσο, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λάβει εκ νέου έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Τόσο ο Σαχίν όσο και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρετσί, που συνίδρυσαν τη BioNTech, κατηγόρησαν την ΕΕ για την απόφασή της να κάνει παραγγελίες από διάφορα εμβόλια, με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα.

Αναβολή των επαναληπτικών εμβολιασμών προτείνουν οι ειδικοί

Ψάχνοντας να εντοπίσουν λύση, οι ειδικοί προτείνουν για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα το συντομότερο δυνατόν, να μετατεθεί ο χρόνος του επαναληπτικού εμβολιασμού.

«Αφού το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολιασμών κατά πάσα πιθανότατα μπορεί να ποικίλει χρονικά εντός ορισμένων ορίων και δεδομένου ότι η προστασία είναι πολύ καλή ακόμη και μετά από τον πρώτο εμβολιασμό, αξίζει να εξεταστεί, αφού υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, εάν μπορεί να χορηγείται αρχικά μόνο αυτή», υποστηρίζει ο Τόμας Μέρτενς, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπή Εμβολίων (Stiko) του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Ως πιθανή λύση και λογική προσέγγιση επεξεργάζονται την ιδέα μετάθεσης του επαναληπτικού εμβολιασμού πολλοί ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν παραλείπουν ωστόσο, να επισημάνουν  ότι η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη μετά την πρώτη δόση και θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη εάν η στρατηγική αυτή εμβολιασμού λειτουργεί πραγματικά.

Έγκριση δεύτερου εμβολίου από Μεγάλη Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία ενέκρινε, την Τετάρτη, το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Astrazeneca και του  ως δεύτερο εμβόλιο μετά από εκείνο των εταιρειών Biontech / Pfizer, το οποίο είχε εγκρίνει.

Επιπλέον, η επιτροπή συνέστησε να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μόνο η πρώτη δόση και των δύο εμβολίων, ενώ η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται εντός δώδεκα αντί των αρχικά προβλεπομένων δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here