Αρχική COVID-19 Ε.Ε.: Όχι στις παράλληλες συμβάσεις προμήθειας εμβολίων στα κράτη – μέλη

Ε.Ε.: Όχι στις παράλληλες συμβάσεις προμήθειας εμβολίων στα κράτη – μέλη

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Απαγορεύονται οι παράλληλες συμβάσεις προμήθειας εμβολίων κατά του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως ορίζει η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 7).

Η κορυφαία διαπραγματευτής της ΕE, Σάντρα Γκαλίνα, μίλησε για την διανομή των εμβολίων στην Ευρώπη και σχολίασε τις ανακοινώσεις για διμερείς συμφωνίες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον να συμβεί.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν έχει δει κανένα συμβόλαιο ανάμεσα σε κάποιο κράτος – μέλος της ΕΕ και σε παρασκευάστρια εταιρεία. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν υπάρχουν, οι δόσεις είναι δεσμευμένες από την ΕΕ για να δοθούν κατ’ αναλογία στα κράτη-μέλη. Μόνο σε περίπτωση που κάποιο από τα κράτη-μέλη δεν επιθυμεί να παραλάβει όλες τις δόσεις που του αναλογούν θα διατεθούν αναλογικά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι οι παράλληλες συμφωνίες κρατών – μελών με φαρμακευτικές εταιρίες για επιπλέον δόσεις εμβολίων, είναι νομικά μετέωρες ενώ ακόμη και αν έχουν υπάρξει, προηγούνται οι δόσεις της Κοινής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.

Παράλληλα, το μέγεθος της παραγγελίας της ΕΕ ήταν αυτό που επέτρεψε να ασκηθούν τα δικαιώματα για τις επιπλέον δόσεις που υπήρχαν στις αρχικές συμβάσεις, σε συνθήκες που είναι πολύ περιορισμένη η  προσφορά λόγω περιορισμένης παραγωγικής δυνατότητας, όπως δήλωσε η Γκαλίνα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε κατά των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε η νομική ευθύνη σε περίπτωση αρνητικών παρενεργειών, να παραμείνει μεταξύ των εταιριών, κάτι που δεν θα μπορούσαν επιτύχουν τα κράτη – μέλη αν προχωρούσαν μονομερώς.

Μέσα στο επόμενο διάστημα η ευρωβουλή θα γνωρίζει το περιεχόμενο της πρώτης σύμβασης της ΕΕ για τα εμβόλια με την φαρμακευτική Curevac. Μέχρι στιγμής δεν είχαν καμία πρόσβαση για λόγους εμπιστευτικότητας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση