Αρχική Επιλεγμένα Ιστορική συνεδρίαση για την αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Ιστορική συνεδρίαση για την αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

0
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιστορική είναι η συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων της Τρίτης, για την αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο, όντας υπό συζήτηση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου” από την επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας που πρακτικά αυξάνει τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα την προσάρτηση έκτασης 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ν. Δένδιας: Η χώρα επεκτείνεται πρώτη φορά από το 1947

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας, από το 1947» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξηγώντας ότι «Η κυβέρνηση εισηγείται στην εθνική Αντιπροσωπεία την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και μέχρι το Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο, κατά το διεθνές δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Ενώ, υπενθύμισε ότι η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι η έκταση της Κρήτης είναι κατά τι πάνω από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλώνοντας ότι “άρα είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο αυτό”.

Πως καθορίζεται η αιγιαλίτιδα

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου” κατατέθηκε στη Βουλή μετά την έκδοση και θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ενώ, με το σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι προβλέψεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι θα έχει εφαρμογή σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, ενώ η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής Επικράτειας καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δεκεμβρίου του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ανωτέρω περιοχή το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών.

Η οριοθέτηση της Κρήτης το επόμενο βήμα

Να σημειωθεί επίσης, ότι κατά τη δευτερολογία του επί του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης στο Αιγαίο πέλαγος, αναφέροντας ότι το επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση της Κρήτης. “Είναι μια εξαιρετική μέρα για τη βουλή σήμερα, μέρα ομοθυμίας, ομοψυχίας από τις σπάνιες ευκαιρίες στη ζωή ενός βουλευτής και υπουργού. Είμαι βαθιά συγκινημένος, σας ευχαριστώ πολύ”, προσέθεσε.

Θετική συνολικά και η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση χωρίς να παραλείψει να εκφράσει προβληματισμό για το άρθρο 4 που επιτρέπει την αλιεία από Ιταλούς ψαράδες εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, τοποθετείται θετικά υπέρ του νομοσχεδίου με εξαίρεση το ΚΚΕ.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here