Αρχική Καταστροφές Ισπανία: Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες μετά τη χιονοθύελλα

Ισπανία: Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες μετά τη χιονοθύελλα

0
Ισπανία
Εικόνα: ÁLVARO GARCÍA
Διαφήμιση

Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες σημείωσε χθες το βράδυ η Ισπανία με την θερμοκρασία να έχει πέσει στους -25,4 βαθμούς κελσίου. Σε αποτέλεσμα της ακραία χαμηλής θερμοκρασίας έγιναν πολύ δύσκολες οι προσπάθειες απομάκρυνσης του χιονιού στην Μαδρίτη, όπου πολλοί δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι.

Η Φιλομένα, όπως ονομάστηκε το ακραίο φαινόμενο, έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις σε κάποια μέρη της Ισπανίας ενώ μάλιστα ήταν η αιτία για να χάσουν τρεις άνθρωποι την ζωή τους. Δύο άστεγοι έχασαν τη ζωή τους με ενδείξεις υποθερμίας, χθες το βράδυ στη Βαρκελώνη, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού και ανατολικού τμήματος της χώρας εξακολουθεί να καλύπτεται από χιόνι μετά το πέρασμα μιας πρωτοφανούς χιονοθύελλας.

Την πιο κρύα νύχτα πέρασε ένα χωριό της περιφέρειας της Αραγονίας, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, όπου ο υδράργυρος έπεσε έως τους -25,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Έλλειψη μηχανημάτων στη Μαδρίτη

Παράλληλα, η Μαδρίτη, η πρωτεύουσα της Ισπανίας, κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 50 χρόνων, με -10,8 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, το αεροδρόμιο Μπαράχας κατέγραψε μέχρι και -13,2 βαθμούς.

Επιπλέον, μέσα σε όλη την αναστάτωση που έχει φέρει μαζί της η κακοκαιρία, στη Μαδρίτη τρεις μέρες μετά την χιονόπτωση εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη εκχιονιστικών μηχανημάτων και σάκων αλατιού.

Πρόβλημα στο δίκτυο κυκλοφορίας

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες απελευθερώθηκαν και ορισμένες λεωφορειακές γραμμές ξεκίνησαν να λειτουργούν από σήμερα το πρωί. Ωστόσο, πολλοί δευτερεύοντες δρόμοι δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ακόμα λόγο του χιονιού. Αντιθέτως, το μετρό λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από το Σαββατοκύριακο.

Ισπανία χιόνι
Εικόνα: cadenaser.com

Ζημιές και προβλήματα

Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους κάνοντας τους έκκληση να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Μάλιστα, τα νοσοκομεία της Μαδρίτης γεμίζουν με εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τραυματιστεί από πτώσεις στο παγωμένο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια.

Τα δέντρα κινδυνεύουν να πέσουν από το βάρος του χιονιού.

Επιπλέον, τα πάρκα παραμένουν κλειστά.

Τέλος, τα σουπερμάρκετ άρχισαν να έχουν ελλείψεις σε φρέσκα προϊόντα λόγω των δυσκολιών τροφοδοσίας από την Παρασκευή. Ωστόσο, η MercaMadrid, η τεράστια αγορά χονδρικής της Μαδρίτης, αναμένεται να επαναλειτουργήσει σήμερα, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στην Ισπανία, αναμένεται να ανέβει σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Διαφήμιση