Αρχική Διάστημα Το 2021 θα είναι το μικρότερο σε διάρκεια έτος των τελευταίων δεκαετιών

Το 2021 θα είναι το μικρότερο σε διάρκεια έτος των τελευταίων δεκαετιών

0
Γη- ενέργεια
Διαφήμιση

Οι μέρες έχουν αρχίσει να είναι μικρότερες και ο χρόνος πλέον κυλάει πιο γρήγορα, καθώς η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια. Έτσι, το 2021 αναμένεται να είναι η μικρότερη σε διάρκεια χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ο χρόνος μπορεί να είναι κάτι που θεωρείται σταθερό. Ωστόσο, η διάρκεια των ημερών διαφέρει ελαφρώς.

Έτσι, λόγω της γρηγορότερης περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα της, η μέση διάρκεια της ημέρα για το 2021 αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, όπως αναφέρει το “Time and Date”.

Στην πορεία του έτους αυτό ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων, ήταν το 1937.

Προσαρμογές για την διατήρηση των ημερολογίων

Η ταχύτερη περιστροφή του πλανήτη θα μπορούσε να απαιτήσει προσαρμογές για την διατήρηση των ημερολογίων. Στο παρελθόν έχουν προστεθεί δευτερόλεπτα για να διατηρηθούν τα ρολόγια στο σωστό χρόνο. Η διαδικασία αυτή είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 1972. Από τότε η διαδικασία επαναλήφθηκε σε 27 έτη, δηλαδή περίπου κάθε δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.

Ωστόσο, η διαδικασία αφορούσε πάντοτε την προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ την αφαίρεση. Έτσι, για πρώτη φόρα φέτος ίσως χρειαστεί οι επιστήμονες να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο για να διασφαλίσουν ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).

«Είναι σίγουρα σωστό ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από οποιαδήποτε φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αν η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί κι άλλο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί», υπογράμμισε ο φυσικός Πίτερ Γουιμπερλέι, του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας στην Τέλεγκραφ.

Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δεν επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πεδία όπως η αστρονομία, η πλοήγηση, οι διαστημικές πτήσεις, τα υπολογιστικά δίκτυα.

Να σημειωθεί ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, η ακρίβεια των ατομικών ρολογιών επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν πιο ακριβείς προσαρμογές στη μέτρηση του χρόνου.

Το 2020 οι μικρότερες σε διάρκεια ημέρες

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι 28 μικρότερες σε διάρκεια μέρες μετά το 1960 συνέβησαν όλες το 2020, με την 19η Ιουλίου να σπάει το ρεκόρ. Τότε ήταν που η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Γη

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ταχύτερη περιστροφή δεν θέτει τον πλανήτη σε κίνδυνο. Ο λόγος που η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα είναι κατανοητός και αφορούν τη σεληνιακή βαρύτητα, τα επίπεδα χιονοπτώσεων και τη διάβρωση του βουνού.

Διαφήμιση